NextGenerationEU: Europese Commissie geeft met succes eerste groene obligatie uit om duurzaam herstel te financieren

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 12 oktober 2021.

De Europese Commissie heeft vandaag de eerste groene obligatie van NextGenerationEU uitgegeven, waarmee zij 12 miljard euro ophaalt, enkel en alleen voor groene en duurzame investeringen in de hele EU.

Dit is de grootste uitgifte van groene obligaties ooit. Met deze groene obligaties van NextGenerationEU wordt de EU veruit de grootste uitgever van groene obligaties ter wereld, wat een aanzienlijke impuls zal geven aan duurzame financiële markten en een groener herstel van de EU na de pandemie zal financieren.

Met het hoge overintekenvingspercentage en de uitstekende prijsvoorwaarden is de uitgifte van vandaag een veelbelovende start voor het NextGenerationEU-programma voor groene obligaties, waarmee tot eind 2026 maximaal 250 miljard euro moet worden opgebracht.

Op de obligatie met een looptijd van 15 jaar die op 4 februari 2037 vervalt, is al meer dan 11 keer te hoog ingetekend, met orderboeken van ruim 135 miljard euro. Een breed scala aan beleggers heeft belangstelling getoond voor de obligaties.

Commissaris voor Begroting en Administratie Johannes Hahn i: „De uitgifte van vandaag is een sterke start voor het NextGenerationEU-programma voor groene obligaties. Het feit dat de EU hiermee de grootste uitgever van groene obligaties ter wereld wordt, is een krachtig signaal dat de EU streeft naar duurzaamheid. Onze toekomst is groen en het is uiterst belangrijk dat we de kans grijpen om investeerders duidelijk te laten zien dat hun middelen zullen worden gebruikt om duurzaam herstel in Europa te financieren. ”

Deze uitgifte volgde na de goedkeuring, in september, van het kader voor groene obligaties van NextGenerationEU. Het kader, dat volledig in overeenstemming is met de Green Bond Principles (een marktnorm voor groene obligaties) van de International Capital Market Association (ICMA), garandeert beleggers dat de opgehaalde middelen zullen worden gebruikt voor groene investeringen. De rapportage van de Commissie over het gebruik van de opbrengsten en over de milieueffecten van de door groene obligaties van NextGenerationEU gefinancierde uitgaven zal aan een onafhankelijke evaluatie worden onderworpen.

De opgehaalde middelen worden gebruikt voor de financiering van groene en duurzame uitgaven in het kader van de faciliteit voor herstel en veerkracht. Subsidiabele investeringen uit reeds goedgekeurde plannen zijn onder meer een onderzoeksplatform voor energietransitie in België en de bouw van windmolenparken op land in Litouwen.

Minimaal 37% van elk plan voor herstel en veerkracht moet gewijd zijn aan de groene transitie, maar veel EU-lidstaten streven ernaar meer te doen.

Dit is de vijfde gesyndiceerde transactie sinds de start van de financieringsverrichtingen voor NextGenerationEU in juni 2021. Daarnaast heeft de Commissie eind september de eerste NextGenerationEU-obligatieveiling gehouden. Dankzij deze acties heeft de Commissie door middel van obligaties tot dusver 68,5 miljard euro aan langetermijnfinanciering kunnen aantrekken.

Daarnaast heeft de Commissie tot dusver sinds de start van de veilingen van EU-bills (kortlopende schuldpapieren) medio september 2021 voor ongeveer 14 miljard euro aan dergelijke EU-bills uitgegeven.

Tegen eind 2021 verwacht de Commissie ongeveer 80 miljard euro aan obligaties op te halen, nog aan te vullen met kortlopende EU-bills, volgens het in juni 2021 gepubliceerde financieringsplan dat in september 2021 is herzien.

Zoals aangekondigd in september in haar gedetailleerde uitgiftekalender voor 2021, is de Commissie van plan om in november nog één gesyndiceerde transactie te doen. De Commissie zal ook regelmatig veilingen houden van zowel EU-bills als obligaties.

Achtergrond

NextGenerationEU is een tijdelijk herstelinstrument van ruim 800 miljard euro in lopende prijzen om het herstel van Europa van de coronapandemie te ondersteunen en te helpen aan de opbouw van een groener, digitaler en veerkrachtiger Europa.

Om NextGenerationEU te financieren, zal de Europese Commissie, namens de EU, tussen nu en eind 2026 op de kapitaalmarkten geld ophalen, namelijk ongeveer 800 miljard euro in lopende prijzen. Dit zal neerkomen op leningvolumes van gemiddeld ongeveer 150 miljard euro per jaar.

Om de nodige financiering onder optimale marktvoorwaarden te verkrijgen, is de Commissie begonnen met de uitvoering van een gediversifieerde financieringsstrategie.

Deze strategie berust op een mix van uitgiften op lange en korte termijn via gesyndiceerde transacties en veilingen om de Commissie in staat te stellen flexibel middelen aan te trekken tegen de gunstigste voorwaarden onder de heersende marktomstandigheden.

Technisch deel

 

Eerste groene obligatie van NextGenerationEU

Deze 15-jaarsobligatie heeft een coupon van 0,40% en is uitgegeven tegen een tarief van -0,453%, oftewel een spread van -8 basispunten ten opzichte van midswaps. Dit komt overeen met 31,6 basispunten ten opzichte van de Bund die in mei 2036 vervalt, en -4,6 basispunten ten opzichte van de OAT die in mei 2036 vervalt.

Het definitieve orderboek bedroeg ruim 135 miljard euro, wat betekent dat de obligatie meer dan 11 keer werd overtekend. Dit is de grootste orderportefeuille voor groene obligaties ooit op de wereldwijde kapitaalmarkten, en de grootste groene obligatie ooit uitgegeven.

De gezamenlijke lead managers van deze transactie waren Bank of America Securities Europe S.A., Credit Agricole Corporate and Investment Bank S.A., Deutsche Bank AG, Nomura Financial Products Europe GmbH en TD Securities. De co-leads waren Danske Bank A/S, Intesa Sanpaolo S.p.A. en Banco Santander S.A.

Beleggersprofiel

Op geografische basis:

 

VK

29,0%

Scandinavië

12,0%

Benelux

11,0%

Frankrijk

11,0%

Duitsland

10,0%

Italië

9,0%

Rest van Europa

7,0%

Rest van de wereld.

4,0%

Iberisch schiereiland

4,0%

Azië

3,0%

Volgens type belegger:

 

Fondsbeheerders

39%

Thesaurieafdelingen van banken

23%

Verzekerings- en pensioenfondsen

16%

Centrale banken/officiële instellingen

13%

Banken

8%

Hefboomfondsen

1%

Meer informatie

Q&A Eerste groene obligatie

Persbericht Kader voor groene obligaties en herziene financieringsstrategie

Q&A Kader voor groene obligaties en herziene financieringsstrategie

NextGenerationEU - kader voor groene obligaties

De EU als kredietnemer