Hotel Mokum: Waarom dit hét voorbeeld is van Nederlands huidige kromme woonbeleid

Met dank overgenomen van RADICAAL, jongerenorganisaite BIJ1 i, gepubliceerd op vrijdag 26 november 2021.

Op 13 oktober kraakte een groep in Amsterdam een leegstaand hotel in Mokum. Dit pand stond al een tijdje leeg en was zeker niet geliefd onder buurtgenoten, wat blijkt uit interviews met buurtbewoners zelf. Het pand diende als hotel met ontzettend slechte reviews en enorm veel overlast, maar na een aantal reddingspogingen trok de eigenaar de stekker eruit. De groep die het pand gekraakt heeft probeert het gebouw "in ere te herstellen", aldus de groep zelf. Tientallen mensen hebben schoongemaakt, proberen het pand op te knappen en veilig te maken. Er zijn bijeenkomsten geweest met de buurt en zelfs de eigenaar had sympathie voor de beweging. Maar nu toch besluit de gemeente Amsterdam onder leiding van Halsema (Groenlinks), de krakers weg te halen.

Waarom is het zo dat men het accepteert wanneer een pand vervalt en leeg staat, terwijl honderdduizenden mensen woningen zoeken? Waarom is het opeens een probleem wanneer mensen zelf het pand gaan bewonen en opknappen, zonder overlast te veroorzaken en zelfs mét sympathie van de eigenaar?

Het is merkwaardig dat er hier opeens keihard voor opgetreden wordt, terwijl meerdere positieve maatschappelijke doeleinden hier gerealiseerd worden. In plaats van een woonruimte ontnemen bij vredige bewoners die het pand mooier maken en de positief bijdragen aan de buurt, kan de gemeente Amsterdam zich misschien beter focussen op radicaal actie nemen tegen noodzakelijke problemen, zoals huisjesmelkers, leegstaande panden van buitenlandse investeerders en de toenemende dakloosheid.

Gemeente Amsterdam ontruimt het pand morgen. De gemeente zegt dat dit nodig is door de brandveiligheid van het pand. De krakers hebben bewijs geleverd dat dit onjuist is. Ze organiseren daarom een demonstratie tegen de ontruiming. De demonstratie is vandaag (26 november) om 18.00 op het Leidseplein. De krakers worden door veel organisaties gesteund waaronder Bij1 en RADICAAL.

In het partijprogramma van Bij1 staat niet voor niets: “Het kraakverbod wordt opgeheven.”

Wil je weten wat je zelf kunt doen om krakers door het hele land te steunen? Volg de Instagram pagina's van kraakpanden (zoals Hotel Mokum en Croeselaan). De krakers geven aan welke spullen ze nodig hebben. Heb je spullen over? Doneer ze dan aan de krakers en stem natuurlijk op een partij die voor kraken is!

WET OF GEEN WET: KRAKEN GAAT DOOR!

(Foto: https://www.pakmokumterug.nl/)