#FREE ASSANGE NOW!

Met dank overgenomen van RADICAAL, jongerenorganisaite BIJ1 i, gepubliceerd op zondag 12 december 2021.

FREE ASSANGE NOW!

Julian Assange, al 11 jaar gevangen nadat hij in 2010 miljoenen overheidsdocumenten openbaar maakte, waarvan honderdduizenden documenten over de oorlogsmisdaden van de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan.

Op 10 december, op de Internationale Dag van de Mensenrechten en de laatste dag van de ‘US Summit for “Democracy”’, heeft een Britse Rechter bepaalt dat de WikiLeaks oprichter kan worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hier kan hem een straf van 135 jaar opgeleverd worden, voor het delen van documenten over de oorlogsmisdaden van de Verenigde Staten.

Julian Assange zat een tijd vast in de Ambassade van Ecuador in Londen. In de ambassade werd hij bespioneerd door de CIA in samenwerking met Sheldon Adelson (voormalig mega-donor van de Amerikaanse Republikeinen) en het Spaanse veiligheidsbedrijf UC Global die onder leiding was van een oud-Spaanse militair David Morales, die in 2019 gearresteerd was door de Spaanse politie voor meerdere illegale praktijken.

Dezelfde Verenigde Staten die Assange nu uitgeleverd krijgen, waren onder de leiding van voormalige president Trump van plan om Assange te ontvoeren en te vermoorden in samenwerking met de CIA. Yahoo News komt tot deze ontdekking: ‘Volgens een voormalig ambts persoon waren Mike Pompeo (oud CIA-leider onder president Trump) en andere hooggeplaatste leiders zo erg verwijderd van de realiteit doordat ze zo vernederd waren door de lekkages van WikiLeaks die belicht werden ‘Vault 7*’, dat ze bloed begonnen te zien.’

“Ze waren zo vernederd en van de realiteit verwijderd, dat ze bloed begonnen te zien.’’

  • - 
    Een voormalige nationale veiligheidsfunctionaris van Trump (Via: Yahoo! News)

In 2017 waren er alarmen binnengekomen bij de CIA over Russische interventie om Assange uit te breken en hem naar Moscow te brengen. De CIA had meerdere plannen gemaakt om dit ten allen tijden te voorkomen. Eén van die plannen was een shoot-out met de Russen in de straten van Londen. ‘De Russen wilden Assange bevrijden, de Amerikanen en Engelse wilden dat voorkomen’ zegt een voormalig senior ambts persoon van de Trump administratie. ‘Het deed me denken aan een prison break film’.

De Verenigde Staten willen Assange, na de uitlevering, aanklagen onder de zogenaamde ‘Espionage Act’. Dit is onrechtvaardig schrijft Stella Moris, advocaat en echtgenote van Julian Assange. ‘Spionage wordt hier anders gebruikt, Julian heeft de documenten niet naar een buitenlandse macht gelekt om die macht een gunst te doen. Hij deed het omgekeerde, hij lekte het uit voor de mensen.’

Hoewel de Verenigde Staten telkens landen beschuldigd van een aanval op de vrijheid van de pers, mogen ze zelf een keer in de spiegel kijken. Het opsluiten van Assange is een directe aanval op de vrije pers. Wij staan solidair met Assange en eisen dat hij vrij komt van de onrecht die hem nu aangedaan wordt. #FreeAssangeNow!

*’Vault 7’ is een reeks van documenten die gedetailleerde informatie openbaarden over de activiteiten en capaciteiten van de CIA voor het uitvoeren van elektronische surveillance en cyberoorlog.

Bronnen: TheGrayZone, Yahoo! News.