Roberta Metsola: we moeten het Europese project versterken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 19 januari 2022.

Roberta Metsola is de jongste voorzitter van het Europees Parlement i. Na de verkiezing benadrukte ze de noodzaak om het Europese project te versterken.

Tijdens haar toespraak in de plenaire vergadering zei ze: “Ik wil dat de mensen terug kunnen geloven in ons project en er enthousiast kunnen over worden; terug kunnen geloven om onze gemeenschappelijke omgeving veiliger, eerlijker, rechtvaardiger en gelijker te maken.

“Europa [...] betekent allemaal voor elkaar opkomen, onze mensen dichter bij elkaar brengen, het wil zeggen dat iedereen de principes van onze moeders en vaders verdedigt, die ons vanuit de as van de oorlog en de Holocaust geleid hebben naar vrede, hoop en welvaart.”

Metsola stelde vast dat Europa voor vele uitdagingen staat, inclusief desinformatie, externe druk, de noodzaak voor economisch herstel en een groene en digitale transitie. “Ik ben trots op ons Europees model van open economieën en open maatschappijen. Dit model moet steun krijgen om te weerstaan aan de druk waar het onder komt,” zei ze.

Metsola, die op de dag van de verkiezing 43 jaar oud werd, is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement. Ze sprak over de noodzaak om jongeren te betrekken in het Europese project: “Als we een Europa willen dat voldoet aan de verwachtingen van de volgende generatie, moeten we het nog sterker maken, mee met de tijd dat een jonger en sceptischer publiek kan motiveren om in Europa te geloven”.

Metsola won op 18 januari de meerderheid van de stemmen in een verkiezing tegen twee andere vrouwelijke kandidaten, Alice Kuhnke (Groenen/EVA, Zweden) en Sira Rego (Links, Spanje). Ze wordt de derde vrouw aan het hoofd van het Europees Parlement, na Simone Veil die van 1979 tot 1982 voorzitter was, en Nicole Fontaine (van 1999 tot 2002).

Tijdens haar toespraak tijdens de plenaire sessie benadrukte Metsola het engagement van het Parlement om zich in te zetten voor diversiteit, gendergelijkheid en het waarborgen van vrouwenrechten. Ze deelde ook haar overtuiging dat het niet nog eens 20 jaar zou duren voor een vrouw opnieuw voorzitter van het Parlement zou worden.

De Maltese politica van de EVP-fractie i werd in 2013 lid van het Europees Parlement. In november 2020 werd ze verkozen tot de eerste vicevoorzitter, nadat Mairead McGuinness i Eurocommissaris werd.

Ontdek wat de voorzitter van het Parlement doet en bekijk onze video van de verkiezingsdag.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20220113STO20905