Brief regering; Reactie op verzoek commissie over een burgerbrief met betrekking tot het samenvoegen van de tv-kanalen NPO Politiek en NPO Nieuws - Toekomst mediabeleid

Deze brief is onder nr. 244 toegevoegd aan dossier 32827 - Toekomst mediabeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomst mediabeleid; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over een burgerbrief met betrekking tot het samenvoegen van de tv-kanalen NPO Politiek en NPO Nieuws
Document­datum 13-04-2022
Publicatie­datum 19-04-2022
Nummer KST32827244
Kenmerk 32827, nr. 244
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

32 827

Toekomst mediabeleid

Nr. 244    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR

EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 13 april 2022

Op 15 februari ontving ik uw brief waarin de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een reactie vroeg op een burgerbrief met betrekking tot het samenvoegen van de tv-kanalen NPO Politiek en NPO Nieuws. In deze brief ga ik op uw verzoek in.

In het Concessiebeleidsplan 2022-20261 heeft de Nederlandse Publieke Omroep (hierna: NPO) enkele wijzigingen aangekondigd in de televisie-programmakanalen om onder andere NPO Nieuws te beëindigen en de content onder te brengen bij onder andere NPO Politiek. Ook zijn er in hetzelfde concessiebeleidsplan wijzigingen aangekondigd voor de beëindiging van enkele themakanalen audio.2 Voor deze wijzigingen is ministeriële instemming vereist.

Het vorige kabinet heeft in zijn visiebrief3 de NPO gevraagd het totale pakket aan aanbodkanalen kritisch door te lichten en scherpere keuzes te maken welke kanalen voor de uitvoering van de publieke opdracht echt nodig zijn om iedereen te bereiken. In het bijzonder werd een oproep gedaan het aantal themakanalen terug te brengen. Dit alles mede vanwege een zo efficiënt mogelijk gebruik van middelen en efficiënt gebruik van beschikbare frequentieruimte. De aangekondigde wijzigingen van de NPO moeten in dat licht worden gezien. Over deze wijzigingsaan-vraag van de NPO hebben de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media mij begin december 2021 positief geadviseerd. Recent is

1    Zie bijlage bij Kamerstuk 32 827, nr. 202. In bijlage 7 van het concessiebeleidsplan gaat de NPO in op deze wijzigingen.

2    Dat zijn voor audio: NPO 3FM Alternative, NPO FunX Slow Jamz, NPO FunX Dance en NPO Radio 4 concerten.

3    Kamerstuk 32 827, nr. 157.

kst-32827-244 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

het ontwerpbesluit voor deze wijzigingsaanvraag gepubliceerd in de Staatscourant en op rijksoverheid.nl verschenen.4

Welke programma's er op die goedgekeurde kanalen van de NPO komen, is aan de publieke omroep zelf. De NPO coördineert en plaatst de programma's, de publieke omroepen maken onafhankelijk de programma's. Daar ga ik als Staatssecretaris van Cultuur en Media niet over. Een van de belangrijke taken van de landelijke omroep is om een breed en divers publiek te voorzien van informatie, waaronder journalistieke inhoud. De publieke omroep geeft daar invulling aan door al zijn nieuws- en actualiteitenprogramma's maar ook middels het kanaal NPO Politiek en Nieuws. Op dit kanaal zendt de NPO het laatste nieuws, actualiteiten, live persconferenties, politiek nieuws en parlementaire debatten uit. Het is echter geen wettelijke taak van de publieke omroep om Kamerdebatten integraal uit te zenden. Wettelijk gezien is de NPO verplicht tenminste twee televisiekanalen, tenminste vijf radiokanalen en tenminste een gratis dienst die is bestemd voor de catch-up van de programma's. Op alle kanalen van de NPO maakt de NPO zelf de afweging van wat wel en niet wordt uitgezonden. Dus ook over de vaag welke debatten wel of niet worden uitgezonden. Alle Tweede Kamerdebatten zijn integraal te volgen via de website en app Debat Direct van de Tweede Kamer zelf. Ook met een beperkte (mobiele) internetverbinding is het mogelijk om hier de debatten te volgen.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

  • G. 
    Uslu

4 Stcrt. 2022, nr. 9354 en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/besluiten/2022/03/29/ ontwerpbesluit-beeindiging-themakanalen-npo-audio-en-televisie.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 32 827, nr. 244 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.