Europa Vandaag: dag twee Europese top, feestje in Brussel

vrijdag 10 februari 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Volodymyr Zelensky (Flickr / President Of Ukraine)
Bron: Flickr / President Of Ukraine

Maakt de speciale top zijn naam waar?

De speciale Europese top werd gisteren nog specialer toen bekend werd dat de Oekraïense president Zelenski i aansloot bij de Europese regeringsleiders i. Op de agenda stond de oorlog in Oekraïne en de voortzetting van de EU-steun aan Oekraïne. Ook hield Zelenski een toespraak bij het Europees Parlement.

Zoals gisteren al in Europa Vandaag i besproken, is Oekraïne niet het enige belangrijke agendapunt van de top. Hoog op de agenda staat ook het Europese migratiebeleid, met een centrale rol voor EU-gefinancierde hekken langs de Europese buitengrenzen.

Minder 'juicy', maar niet minder belangrijk is de nieuwe geopolitieke realiteit en het effect ervan op de Europese economie. Vandaag bespreken de EU-leiders hoe het concurrentie­vermogen, de welvaart en de rol van de EU op het wereldtoneel op de lange termijn kunnen worden gewaarborgd. Ook bespreken ze hoe het potentieel van de Europese interne markt volledig kan worden benut.


 
Duisburg
Bron: © Liesbeth Weijs

Tijd voor een feestje in Brussel!

De interne markt bestaat dit jaar 30 jaar. Dat is echter niet de enige markt-mijlpaal die dit jaar wordt gevierd. Het is vandaag namelijk precies 70 jaar geleden dat de gemeenschappelijke markt die tot stand werd gebracht door het EGKS-Verdrag werd opengesteld voor steenkool, ijzererts en schroot.

Het EGKS-Verdrag staat voor Verdrag tot oprichting van een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal i en wordt gezien als de voorloper van de huidige Europese Unie. Het doel was om na de Tweede Wereldoorlog de vrede in Europa te bewaren. Het leek de Europese landen daarom verstandig om de controle over de zware industrie (die de wapens tijdens de oorlog had geproduceerd) in handen te leggen van een supranationale organisatie.


En verder...

is Dubravka Šuica (Eurocommissaris voor democratie en demografie) in Washington, waar zij de keynote speech verzorgd bij het Transatlantic Policy Symposium ‘In Transition: Towards a Green, Digital, & Resilient Europe'.

is Virginijus Sinkevičius (Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij) in Kopenhagen, waar hij in gesprek gaat met de ministers van Milieu en Visserij.

is er in Brussel een persconferentie over de agenda van de plenaire week van het Europees Parlement volgende week. De persconferentie start om 11.00 uur.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 & 10 februari

Europese Raad

Europese Raad (Speciale Top) i

10 februari

Europese Commissie

Dubravka Šuica in Washington i

10 februari

Europese Commissie

Virginijus Sinkevičius in Kopenhagen i

10 februari

Europees Parlement

Persconferentie over de aanstaande plenaire week