Europa Vandaag: toetredingsonderhandelingen voor Moldavië en een elfde sanctiepakket voor Rusland?

vrijdag 21 april 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vlag Moldavië (Bron: iStock.com / selensergen)
Bron: iStock.com / selensergen

Klaar voor de start?

Nu de plenaire week van het Europees Parlement i afgelopen is, zien de Europese agenda's er weer een stuk leger uit. Niets is echter wat het lijkt, want er staan vandaag nog genoeg belangrijke afspraken op het programma. Zo krijgen Ursula von der Leyen i, Josep Borrell i en Eurocommissaris Paolo Gentiloni i (economie) vandaag de minister-president van Moldavië Dorin Recean op bezoek in Brussel.

Het bezoek volgt direct op het nieuws dat het Europees Parlement een snelle start wil maken met de toetredingsonderhandelingen van het land. Op 3 maart 2022 vroeg Moldavië namelijk het EU-lidmaatschap aan als gevolg van de dreigende situatie die ontstond door de oorlog in Oekraïne. De aanvraag werd met meer spoed en urgentie in behandeling genomen dan gebruikelijk en op 23 juni stemde het Parlement in. Zal dit bezoek het startschot zijn van de vliegende start waar het Parlement op doelt?


 
wetboek en hamer
Bron: The Council of the European Union

Werk aan de winkel!

De president van Tsjechië, Petr Pavel, gaat op zijn beurt ook een imposant rijtje Brusselse kopstukken af. Hij brengt vandaag, net als Recean, een bezoek aan Von der Leyen, maar gaat ook langs bij voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola en voorzitter van de Europese Raad i Charles Michel i. De premier van Slowakije, Eduard Hegel, krijgt op zijn gebeurt bezoek van Eurocommissaris i Johannes Hahn i (begroting en personeelszaken).

Of deze bezoeken net zo optimistisch van aard worden als die van de Moldavische minister-president valt te betwisten. Beide landen vallen namelijk onder de groep landen waarvan het functioneren van de rechtsstaat door de Commissie en het Parlement in de afgelopen jaren is bekritiseerd en nu goed in de gaten wordt gehouden. Hoewel er nog steeds werk aan de winkel is, hebben beide landen in de afgelopen jaren stappen gezet en hervormingen doorgevoerd. Wellicht kunnen de premiers vanmiddag dan toch met een positieve noot aan hun weekend beginnen.


 
Vladimir Poetin

Niet meer op twee handen te tellen

Meer dan een jaar én tien sanctiepakketten verder, is de oorlog in Oekraïne nog steeds bezig. Hoewel de oorlog het nieuws niet meer op dezelfde manier domineert als een jaar geleden, staat het nog steeds even hoog op de Europese agenda. In Brussel wordt er dan ook niet stilgezeten.

Gisteren meldde Politico dat er volop wordt gewerkt aan een elfde sanctiepakket. Vandaag worden de ambassadeurs achter gesloten deuren geïnformeerd over de inhoud van dat pakket. De politiek zou de politiek natuurlijk niet zijn als er toch nog niet al het een en ander bekend zou zijn. Het sanctiepakket zou zich focussen op het voorkomen dat Rusland de huidige sancties kan omzeilen, zoals bij de indirecte afname van Russische olie het geval was. Daarnaast zou Duitsland willen dat er sancties op kernenergie komen en is het Europees Parlement van mening dat er specifieke sancties moeten komen tegen het ondermijnen van de stabiliteit van Moldavië.


En verder...

is het vandaag de tweede dag van het bezoek van Eurocommissaris Vera Jourová (waarden en transparantie) aan Den Haag. Ze gaat onder andere in gesprek met Ladislav Hamran, het hoofd van Eurojust.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

21 april

Europese Commissie

Von der Leyen ontvangt minister-president Moldavië Dorin Recean met Borrell en Gentiloni

20 & 21 april

Europese Commissie

Eurocommissaris Vêra Jourová in Den Haag

21 april

 

Europese Commissie

Johannes Hahn is Slowakije

21 april

Europees Parlement

Roberta Metsola ontvangt Poolse president Petr Pavel