Europa Vandaag: kwijting, koren en kogels

woensdag 10 mei 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Rekenmachine, papier, paperclip, balpen

Kwijting of geen kwijting?

Vandaag stemt het Europees Parlement i over de goedkeuring van de uitvoering van de EU-begroting van 2021. Naar verwachting zullen de leden de prestaties van de Commissie positief beoordelen. Wel zijn er onder andere zorgen over de beperkte mogelijkheid om het gebruik van herstelfinancieringen te controleren. Aan de meeste instellingen, organen en agentschappen wordt waarschijnlijk de zogeheten kwijting i verleend. De Europese Raad zal naar verwachting, zoals de voorgaande dertien jaar, uitstel krijgen. Vorig jaar werden ook de goedkeuringen van de jaarverslagen van het Europees Economisch en Sociaal Comité i en Frontex i uitgesteld.

De Europese Commissie beheert bijna alle uitgaven van de EU. Het kwijtingproces is bedoeld om controle te houden over de manier waarop de Commissie omgaat met het geld van EU-belastingbetalers. Wanneer het Europees Parlement geen kwijting verleent, wordt het besluit met een half jaar uitgesteld. Als er bij de tweede stemming opnieuw geen kwijting verleend wordt, wordt het proces alsnog afgesloten. De Commissie moet dan wel een verklaring afleggen in het Parlement.


 
tractor op veld
Bron: The Council of the European Union

Het boerenverstand van Europarlementariërs

Daarnaast zal het Europees Parlement op deze tweede dag van de plenaire week in Straatsburg debatteren over de rol van landbouwers bij het mogelijk maken van de groene transitie. Het gesprek gaat naar verwachting over hoe de EU boeren kan ondersteunen bij de verschillende aanpassingen die zij moeten doorvoeren. Zo wil de Europese Commissie onder andere dat het gebruik van meststoffen sterk wordt teruggedrongen.

De Europese voedselzekerheid zal ook een belangrijk thema vormen in het gesprek. De Russische agressie, de problemen die ontstonden tijdens de coronapandemie en de stijgende prijzen hebben dit onderwerp weer op de kaart gezet.


 
Soldaat met geweer

Een schietgebedje

Vandaag zullen hoge vertegenwoordiger Josep Borrell i en Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton i deelnemen aan een vergadering van de vertegenwoordigers van de Europese defensie-industrie. Deze vergadering volgt kort op het voorstel van de Europese Commissie eerder deze maand om een half miljard euro te investeren in de Europese munitie-industrie.

Al in maart dit jaar riep Breton op i de defensie-industrie van de Europese Unie op te schalen tot het niveau van een oorlogseconomie. De financiële impuls aan de industrie is bedoeld om Oekraïne te kunnen steunen tegen de Russische agressie en tegelijk de eigen voorraden aan te vullen. Eerder deze week besloot het Europees Parlement nog deze maand over het voorstel van de Commissie te stemmen.


En verder...

... zullen Eurocommissarissen Mariya Gabriel i (Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd) en Paolo Gentiloni i (Economie) in Japan deelnemen aan de vergaderingen van G7-ministers.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

10 mei

Europees Parlement

Plenaire vergadering

10 mei

Europese Commissie

Vergadering vertegenwoordigers Europese defensie-industrie

10 mei

Europese Commissie

G7-vergaderingen Japan