Marijnissen (SP), Ouwehand (PvdD) en Bikker (CU) voorgedragen als lijsttrekkers

maandag 17 juli 2023, 11:30

DEN HAAG (PDC i) - De partijbesturen van de SP i, de Partij voor de Dieren i en de ChristenUnie i hebben respectievelijk Lilian Marijnissen i, Esther Ouwehand i en Mirjam Bikker i naar voren geschoven als lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen, die op 22 november zullen plaatsvinden. De leden moeten hun lijsttrekkerschappen nog wel goedkeuren.

Het partijbestuur van de SP stemde unaniem in met het lijsttrekkerschap van Marijnissen. Sinds december 2017 is zij politiek leider van de SP en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 i was zij ook al lijsttrekker.

Ouwehand zal net als Marijnissen in november voor de tweede keer aantreden als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zij is sinds 2006 lid van de Tweede Kamer en nam in 2019 het stokje van Marianne Thieme i over als fractievoorzitter. Ouwehand heeft aangegeven 'strijdbaar en vol vertrouwen' de verkiezingen in te gaan.

Als de leden instemmen met de voordracht van het partijbestuur, zal Bikker de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de ChristenUnie worden bij Tweede Kamerverkiezingen. In januari werd zij na het vertrek van Gert-Jan Segers i fractievoorzitter en politiek leider van de ChristenUnie. Eerder was zij al fractievoorzitter in de Eerste Kamer. In een interview met Trouw geeft Bikker aan zich onderdeel te voelen van 'de nieuwe generatie' die is achtergebleven na de val van Rutte IV i en het daaropvolgende vertrek van meerdere politieke kopstukken.

Bron: NOS, NRC, Trouw