Frans Timmermans stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van PvdA/GroenLinks

donderdag 20 juli 2023, 11:08

DEN HAAG (PDC i) - Frans Timmermans i (1961) wil lijsttrekker worden van de combinatie PvdA i/GroenLinks i bij de Tweede Kamerverkiezingen in november. Timmermans is nu nog vicevoorzitter van de Europese Commissie i en belast met de Europese Green Deal i. Met deze kandidatuur keert Timmermans na een verblijf van bijna tien jaar in Brussel terug naar de Nederlandse politiek.

Timmermans heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i al op de hoogte gebracht van zijn voorgenomen vertrek per medio augustus. In de Europese Commissie ontstaat met zijn vertrek een vacature voor een Nederlander. Het demissionaire kabinet moet hiervoor een kandidaat aanwijzen.

Medio augustus presenteren de partijbesturen van GroenLinks i en PvdA een gezamenlijke voorkeurskandidaat. Deze keuze moet in september op extra partijcongressen nog door de leden van beide partijen worden goedgekeurd. Deze lijsttrekker neemt het op 22 november voor zover nu bekend op tegen Dilan Yesilgöz i (VVD), Rob Jetten i (D66), Geert Wilders i (PVV), Esther Ouwehand i (PvdD), Lilian Marijnissen i (SP), Mirjam Bikker i (ChristenUnie) Laurens Dassen i (Volt) en Caroline van der Plas i (BBB)

Bron: Volkskrant, NOS, biografisch archief PDC