Oud-Kamervoorzitter Arib wil onderzoek naar haar laten stopzetten

dinsdag 29 augustus 2023, 10:30

DEN HAAG (PDC i) - Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib i (PvdA) probeert via juridische weg te voorkomen dat "het onderzoek naar haar wordt afgerond en dat de uitkomsten daarvan openbaar worden gemaakt". Dat schrijft Kamervoorzitter Vera Bergkamp i (D66) in een brief van het Presidium i aan Tweede Kamerleden die vragen hadden over het onderzoek.

Ook wil Arib dat alle gegevens over haar die gebruikt worden voor het extern feitenonderzoek gewist en vernietigd worden, en dat de Tweede Kamer haar vergoedt voor alle geleden schade. Bergkamp schrijft in de brief dat het Presidium betreurt dat de oud-Voorzitter haar medewerking niet verleent aan het onderzoek. Volgens haar zorgen de juridische stappen van Arib onvermijdelijk voor verdere vertraging van het onderzoek.

Het Presidium van de Tweede Kamer gaf eind september 2022 opdracht voor het instellen van een onafhankelijk extern onderzoek naar het functioneren van Arib tijdens haar Kamervoorzitterschap van 2016 tot april 2021. Dit deden zij naar aanleiding van twee anonieme brieven die Arib beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag en "een zeer onveilige werkomgeving" voor ambtenaren gedurende haar voorzitterschap.

Bron: Brief Presidium, NOS