BBB wil gelijke toegang tot EU-visserijsubsidies voor Nederlandse bedrijven - Hoofdinhoud
Gepubliceerd op: 12-05-2025
Caroline van der Plas stelt Kamervragen: “Nederlandse vissers vallen tussen wal en schip”
BBB maakt zich grote zorgen over de uitsluiting van Nederlandse visserijbedrijven met een buitenlandse vlagregistratie van Europese visserijsubsidies. Deze bedrijven zijn volledig in Nederland gevestigd, betalen hier belasting en leveren werkgelegenheid, maar komen desondanks niet in aanmerking voor steun uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EMFAF). Reden: hun vaartuig vaart onder een niet-Nederlandse vlag.
“Dit is een onacceptabele vorm van willekeur,” stelt BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas. “We hebben het hier over ondernemers die keihard werken, bijdragen aan de economie en getroffen zijn door beleidsmaatregelen. En toch staan ze met lege handen, alleen omdat hun schip onder een andere EU-vlag vaart.”
Uitsluiting ondanks vestiging in Nederland
De regeling sluit deze vissers uit van verduurzamingssubsidies, zowel in Nederland als in de vlagstaten waar hun schepen geregistreerd staan. Van der Plas vindt het niet te verantwoorden dat vissers op deze manier dubbel worden benadeeld. “Ze worden door vlagstaten geweigerd omdat ze in Nederland zijn gevestigd, en door Nederland geweigerd omdat hun schip elders is geregistreerd. Ze vallen letterlijk tussen wal en schip.”
Europees geld, maar geen Europese toegang
BBB benadrukt dat het hier gaat om Europese middelen die bedoeld zijn voor álle vissers in de EU. “Dat Nederland ervoor kiest om alleen vissers met een Nederlandse vlagregistratie toegang te geven, is kortzichtig en ondermijnt het Europese karakter van het fonds,” aldus Van der Plas.
BBB wil dat het kabinet de toegang tot EMFAF openstelt voor bedrijven met een Nederlandse BV-structuur, ongeacht hun vlagregistratie. “Het gaat niet om waar een schip geregistreerd staat, maar om waar het bedrijf economisch actief is. En als dat Nederland is, dan moet er ook toegang zijn tot deze fondsen.”
Kamervragen over beleidsvrijheid
BBB wil van het kabinet weten of deze uitsluiting voortkomt uit bindende EU-regels of dat Nederland zelf beleidsvrijheid heeft. Ook vraagt Van der Plas hoeveel bedrijven hierdoor worden geraakt en of het kabinet bereid is met deze ondernemers in gesprek te gaan.
“Deze vissers verdienen steun, geen bureaucratische blokkades,” besluit Van der Plas. “Het is tijd voor eerlijke toegang tot Europese subsidies.”
-
-Bent u ervan op de hoogte dat Nederlandse visserijbedrijven met een buitenlandse vlagregistratie, die wel degelijk in Nederland zijn gevestigd en hier belastingplichtig zijn, momenteel geen toegang hebben tot Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EMFAF)-subsidies?
-
-Bent u op de hoogte van de situatie waarin vissersvaartuigen, die behoren tot volledig in Nederland gevestigde besloten vennootschappen, geen aanspraak kunnen maken op EMFAF-subsidies noch in Nederland, noch in de Europese Unie (EU)-lidstaat waaronder het vaartuig is geregistreerd?
-
-Deelt u de opvatting dat het onwenselijk is dat bedrijven die in Nederland belasting betalen, bijdragen aan werkgelegenheid en geraakt zijn door beperkende maatregelen, worden uitgesloten van verduurzamingsregelingen enkel vanwege de vlagregistratie van hun vaartuigen?
-
-Kunt u toelichten waarom Nederland ervoor heeft gekozen om in het kader van de EMFAF-subsidies uitsluitend vaartuigen met een Nederlandse vlagregistratie in aanmerking te laten komen, terwijl het hier gaat om Europese middelen die zijn bedoeld om vissers in de gehele EU te ondersteunen bij verduurzaming?
-
-Wat is uw oordeel over het feit dat deze bedrijven worden uitgesloten door de vlagstaten wegens hun vestiging in Nederland, terwijl zij tegelijkertijd door Nederland worden uitgesloten vanwege hun vlagregistratie? Deelt u de mening dat deze bedrijven hierdoor tussen wal en schip vallen wat betreft Europese subsidieregelingen?
-
-Bent u bereid te onderzoeken of het mogelijk is om de nationale criteria voor EMFAF-subsidies zodanig aan te passen, dat ook visserijbedrijven met een buitenlandse vlag maar met een Nederlandse BV-structuur en belastingplicht in aanmerking kunnen komen?
-
-Kunt u bevestigen of de huidige uitsluitingen zijn gebaseerd op bindende EU-richtlijnen of dat lidstaten binnen deze kaders beleidsvrijheid hebben? Bent u dan bereid deze in te zetten ten gunste van deze groep ondernemers, indien er sprake is van beleidsvrijheid?
-
-Hoeveel visserijbedrijven in Nederland verkeren momenteel in de situatie waarbij zij vanwege hun vlagregistratie geen toegang hebben tot EMFAF-subsidies?
-
-Bent u bereid om op korte termijn in overleg te treden met vertegenwoordigers van deze visserijbedrijven en brancheorganisaties, met als doel gezamenlijk tot een werkbare oplossing te komen?