BBB wil sneller en strenger Europees terugkeerbeleid - Hoofdinhoud
Gepubliceerd op: 15-05-2025
Claudia van Zanten: “Vertrek moet ook echt vertrek betekenen”
BBB pleit in de Tweede Kamer voor een stevig, krachtig en eenduidig Europees terugkeerbeleid. Aanleiding is het nieuwe wetsvoorstel van de Europese Commissie voor een gemeenschappelijk terugkeersysteem.
Tweede Kamerlid Claudia van Zanten benadrukt het belang van dit voorstel als aanvulling op het bredere asiel- en migratiepact, maar uitte ook scherpe kritiek op de vrijblijvendheid van bepaalde onderdelen.
“Slechts 20 procent van de uitgeprocedeerde asielzoekers verlaat daadwerkelijk de EU,” aldus Van Zanten. “De rest verdwijnt onder de radar en blijft - tegen alle regels in - gewoon in Europa. Dat is onhoudbaar.”
Europese terugkeerbevelen: “Verplicht erkennen, niet vrijblijvend”
Een belangrijk onderdeel van het voorstel is het zogenaamde European Return Order (ERO), dat het mogelijk maakt dat terugkeerbesluiten van de ene lidstaat in een andere automatisch worden uitgevoerd. BBB juicht dit principe toe, maar vindt de huidige invulling onvoldoende.
“Er is nú al een gezamenlijke aanpak nodig. Niet pas in 2027, wanneer de Commissie misschien een keer besluit dat landen elkaars besluiten moeten erkennen. We willen een harde juridische plicht. Geen slappe intenties,’’ aldus Van Zanten.
Terugkeerhubs: “Let op perverse prikkels bij kinderen”
BBB steunt de invoering van zogenaamde terugkeerhubs, opvanglocaties waar uitgeprocedeerde asielzoekers naartoe gebracht worden. BBB waarschuwt echter voor een “onbedoeld en gevaarlijk neveneffect” van de huidige plannen, waarbij niet-begeleide minderjarigen en gezinnen met kinderen worden uitgesloten van verblijf in deze centra.
“Dit creëert een risico dat kinderen op pad worden gestuurd zonder ouders, juist om uitzetting te ontlopen. Dat is het laatste wat we willen. Kinderen horen beschermd te worden, niet gebruikt in strategische migratiebeslissingen.”
Vreemdelingenbewaring: “Waarom niet Europees samenwerken?”
Tot slot uit Van Zanten kritiek op het vasthouden aan een volledig nationale invulling van vreemdelingenbewaring. Volgens haar zijn er goede redenen om te kijken naar samenwerking binnen Europa.
“Nederland kampt met een tekort aan detentiecapaciteit. Waarom zouden we dan geen gebruik maken van Europese afspraken, als dat mogelijk is? Dat is efficiënt en helpt ons ook om capaciteit in Nederland vrij te maken.”
Donderdag spreekt de Tweede Kamer met minister Faber van Asiel en Migratie over de Terugkeerverordening.
Foto header: Paul Dijkstra