SGP bezorgd over dalende groenteteelt EU - Hoofdinhoud
Brussel - Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) heeft schriftelijke vragen gesteld over de dalende groenteproductie in de Europese Unie. Volgens het European Statistics Handbook is de groenteproductie in de EU de afgelopen vier jaar met maar liefst 7% gedaald. Ruissen: “Eurocommissaris Christophe Hansen (Landbouw) liet dit voorjaar weten dat voedselzekerheid centraal zal staan in zijn beleid. Deze daling is zeer zorgelijk. Ik wil daarom van hem weten wat de oorzaken zijn van de daling en bovenal wat hij gaat ondernemen om de groenteproductie weer te laten toenemen."
De schriftelijke vragen:
‘Europese groenteproductie zakt weg’, zo kopt Foodlog op 2 juni 2025, gebaseerd op cijfers uit het European Statistics Handbook. De groenteproductie in de EU is in vier jaar tijd met maar liefst 7% gedaald. Het artikel spreekt van onmiskenbaar structureel krimpende producties. Volgens ingewijden liggen de oorzaken in een combinatie van factoren: extreme weersomstandigheden, toenemende regelgeving, arbeidskosten en krapte, en beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
-
1.Hoe beoordeelt de Europese Commissie de dalende groenteproductie in de EU en onderliggende oorzaken?
-
2.Welke acties onderneemt de Commissie om beter inzicht te verkrijgen in de Europese groenteproductie en de exacte combinatie van oorzaken van productiedaling?
-
3.Welke acties gaat de Commissie ondernemen om de Europese groenteproductie tenminste op peil te houden en zo mogelijk te laten toenemen?
Zie ook: European Statistics Handbook, Fruit Logistica 2025, https://www.fruitlogistica.com/fruit-logistica/downloads-alle-sprachen/european_statistics_handbook_2025.pdf
Foodlog: https://www.foodlog.nl/artikel/europese-groenteproductie-zakt-weg
Meer over ...