Brief van de minister van BZ over verslag van de Raad Algemene Zaken van 18 juli 2025 - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Deze brief is onder nr. HL toegevoegd aan dossier 21501-02 - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken; Brief van de minister van BZ over verslag van de Raad Algemene Zaken van 18 juli 2025
Document­datum 23-07-2025
Publicatie­datum 23-07-2025
Nummer KST1207975
Kenmerk 21501-02, nr. HL
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2024-2025

21 501-02           Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

HL                  BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juli 2025

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Raad Algemene Zaken van 18 juli 2025. De minister van Buitenlandse Zaken,

Caspar Veldkamp

Verslag Raad Algemene Zaken van 18 juli 2025

De Raad Algemene Zaken (RAZ) vond plaats op 18 juli jl. in Brussel. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde de Commissie haar voorstellen voor het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK), waarna de Raad een eerste bespreking hield. Het Deens voorzitterschap presenteerde zijn voornemens voor de vereenvoudigingsagenda. De Raad sprak ook over een voorstel ter aanpassing van Verordening 1/1958 i over officiële EU-talen. De minister van Buitenlandse Zaken was niet in de gelegenheid deel te nemen. Nederland werd vertegenwoordigd door de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU.

Meerjarig Financieel Kader

De Raad besprak het door de Europese Commissie gepresenteerde voorstel voor het MFK en het Eigenmiddelenbesluit voor 2028-2034. Het voorgestelde MFK heeft een omvang van EUR 2 biljoen, circa 1,26% van het EU bruto nationaal inkomen, en is opgebouwd rond drie pijlers: 1) National and Regional Partnership Plans (NRPP's); 2) het European Competitiveness Fund (ECF); en 3) Global Europe. Het pakket nieuwe eigen middelen omvat vijf nieuwe voorstellen: Emissions Trading System (ETS1), Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), e-waste, Tobacco Excise Duty Own Resource (TEDOR - tabaksaccijns) en Corporate Resource for Europe (CORE - bedrijfsbelasting).

Nederland verwelkomde de voorgestelde versterking van rechtsstaatconditionaliteit en de voorgestelde modernisering van de begrotingsarchitectuur, maar plaatste tegelijkertijd kritische kanttekeningen bij verschillende onderdelen van het voorstel. Samen met diverse netto-betalende lidstaten uitte Nederland stevige zorgen over de totale omvang van het voorstel, de voorgestelde leenfaciliteiten, het pakket nieuwe eigen middelen en het ontbreken van een correctiemechanisme. Een andere groep lidstaten uitte juist zorgen over de samenvoeging van het cohesie- en landbouwbeleid binnen één nationaal plan, waarbij een deel pleitte voor het behoud van geoormerkte financiering voor deze beleidsterreinen. Er was brede steun voor het versterken van het Europees concurrentievermogen, strategische investeringen, uitgaven op het gebied van defensie en de versterking van rechtsstaatconditionaliteit. De presentatie van het voorstel in de Raad is het startschot voor de onderhandelingen die naar verwachting tot de zomer van 2027 zullen duren. Uw Kamer wordt geïnformeerd in lijn met de geldende informatieafspraken.

Spaanse regionale talen

De Raad besprak het gewijzigde voorstel van Spanje voor aanpassing van Verordening 1/1958 i.1 Dit voorstel beoogt van het Catalaans, Baskisch en Galicisch officiële EU talen te maken. Met het gewijzigde voorstel wordt juridisch bindend vastgelegd dat Spanje alle directe en indirecte kosten zal dragen. Een aantal lidstaten gaf aan dat de openstaande juridische en financiële vragen op technisch niveau opgehelderd moeten worden voordat besluitvorming kan plaatsvinden. Enkele andere lidstaten spraken steun uit voor het voorstel. De juridische dienst van de Raad herhaalde haar visie dat voor het uitbreiden van het aantal officiële talen verdragswijziging nodig is en wierp vragen op over de bekostiging. Het voorzitterschap concludeerde dat de discussie in de Raad wordt voortgezet.

Agenda voor vereenvoudiging regelgeving onder Deens voorzitterschap

Het Deens voorzitterschap kondigde aan de ambitieuze vereenvoudigingsagenda met hoog tempo te willen voortzetten. Het voorzitterschap handhaaft de bespreking van de omnibusvoorstellen via de horizontale Antici Group on Simplification. De Commissie vermeldde dat significante stappen zijn en worden gezet met de reeds gepresenteerde omnibussen, en kondigde nieuwe omnibussen voor het najaar aan (militaire mobiliteit, digitaal en omgeving/milieu). Enkele lidstaten, waaronder Nederland, spraken expliciete steun uit voor de grote ambitie op dit dossier en vroegen aandacht voor behoud van beleidsdoelstellingen. Nederland vroeg specifiek aandacht voor regeldruk die (economische) activiteiten in de fysieke leefomgeving onevenredig bemoeilijkt, met name in dichtbevolkte gebieden. De Raad nam het “stop the clock"-voorstel voor wijziging van de batterijverordening2 aan. De toepassing van de due diligence-rapportageverplichtingen uit deze verordening is hiermee met twee jaar uitgesteld (tot 18 augustus 2027).

Achttiende sanctiepakket

De Raad bereikte een akkoord over het achttiende sanctiepakket in het kader van de

Russische agressie tegen Oekraïne en nam het pakket aan. Conform de motie Van Campen c.s.3 spande het kabinet zich gedurende de onderhandelingen voor dit pakket succesvol in voor het verlagen van het olieprijsplafond en het afsluiten van Russische banken van het internationale betalingsverkeer. Daarnaast bevat het pakket sancties tegen 105 schepen uit de Russische schaduwvloot.

3

1

Verordening nr. 1 tot regeling van het taalgebruik in de Europese Economische Gemeenschap

2

Verordening 2023/1542 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juli 2023 inzake batterijen en afgedankte batterijen

3

Motie 21 501-02, nr. 3197


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.