Reservelijst

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De reservelijst is de lijst waarop de kandidaten staan die met goed gevolg een concours i hebben doorlopen. Je bent daarmee gekwalificeerd voor een baan binnen de Europese Unie.

1.

Doel

Het doel van de reservelijst is een voorraad gekwalificeerde kandidaten te hebben die geschikt zijn voor een baan binnen de Europese Unie. Als een organisatie binnen de Europese Unie een vacature voor een vaste baan heeft put zij uit de reservelijst.

2.

Procedure

Je komt op de reservelijst te staan als je met goed gevolg het concours hebt doorlopen. Als een concours is afgerond wordt de lijst gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Natuurlijk krijg je ook zelf bericht of je op de lijst komt te staan. Een plaats op de reservelijst (laureaat) is geen garantie dat je ook een vaste baan krijgt. Alle organisaties van de Europese Unie hebben elektronisch de beschikking over de reservelijst.

Als er een vacature is kun je als kandidaat een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek. In principe dien je op een uitnodiging in te gaan. Uit het verleden blijkt dat ongeveer 80% van de kandidaten die op de reservelijsten staan daadwerkelijk bij de Europese Unie aan de slag gaan.

3.

Netwerken

Je kunt zelf op zoek naar een geschikte baan. Naast zelfstandig netwerken kun je hiervoor ook ondersteuning krijgen:

  • De afdeling Algemene Bestuursdienst (ABD) van de Permanente Vertegenwoordiging (PV) i in Brussel assisteert in veel gevallen Nederlanders die willen werken bij de Europese Unie. Neem met deze afdeling contact op om te kijken of er een geschikte baan tussen zit. Ook kunnen zij je persoonlijk adviseren over een baan.
  • De PV in Brussel organiseert één à twee keer per jaar netwerkborrels. Je ontmoet hier op informele wijze directeuren-generaal.
  • WerkenbijdeEU.nl i geeft een netwerkboekje uit en beheert een aantal sociale netwerken op internet. Hierin zijn Nederlanders te vinden die werkzaam zijn binnen de Europese Unie. Deze contacten zijn waardevol om op laagdrempelige wijze contact op te nemen.

4.

Geldigheid

Voor de algemene concoursen is de reservelijst één jaar geldig. Voor vakspecifieke concoursen blijven de reservelijsten één jaar of langer geldig. Je moet dus zorgen binnen die periodes een functie te vinden. Netwerken is daarbij een goed middel.

Als je nog op de reservelijst staat en de geldigheid verstrijkt krijg je daarvan bericht. In sommige gevallen wordt de termijn dan met een half jaar verlengd.

5.

Tips

  • wijs een aanbod alleen met goede redenen af
  • laat weten dat je belangstelling hebt
  • kijk ook naar functies buiten je oorspronkelijke vakgebied