Makkelijkere toegang tot krediet voor werklozen die eigen zaak willen oprichten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 15 december 2009, 12:51.

Juridische maatregelen, die het voor mensen die hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen, makkelijker moeten maken om krediet te krijgen voor het opstarten van hun eigen bedrijf, zijn dinsdag door het Europees Parlement i goedgekeurd.

De "Europese Progress i-microfinancieringsfaciliteit" heeft tot doel om "microkredieten" (tot € 25.000) beschikbaar te maken voor mensen die een klein bedrijfje willen opstarten of ontwikkelen (max. 10 mensen en een omzet van hooguit € 2 miljoen), maar moeilijk toegang krijgen tot de conventionele kredietmarkt.

Financiering

Het Parlement is het eens met het voorstel van de Europese Commissie i om € 100 miljoen voor de faciliteit beschikbaar te stellen voor een periode van vier jaar. Het wijzigde de ontwerpwetgeving echter, omdat het niet wil, dat het met geld uit het zogenaamde Progress-programma wordt gefinancierd, een programma voor het helpen van kwetsbare groepen mensen. Dat had de Commissie voorgesteld, omdat het Progress-programma op verzoek van het Parlement al € 114 miljoen extra had ontvangen.

Opdat de faciliteit begin 2010 van start kan gaan, is het Parlement overeengekomen, om € 25 miljoen vrij te maken uit de EU-begroting voor 2010, die donderdag in stemming wordt gebracht. Over de financiering voor de daaropvolgende drie jaar (2011-2013) is er momenteel geen akkoord tussen het Parlement en de Raad. Europarlementariërs willen, dat de besluiten daarover elk jaar bij de opmaak van de begroting voor het volgende jaar worden genomen, om te voorkomen dat middelen van het Progress-programma worden aangewend.

Werking

De faciliteit staat open voor publieke en particuliere instanties in de lidstaten, die microfinanciering aan personen en micro-ondernemingen aanbieden. Gespreid over vier jaar kan, in gezamenlijk beheer met de EIB-groep (Europese Investeringsbank i en het Europees Investeringsfonds), € 100 miljoen beschikbaar worden gsteld.

Inwerkingtreding

De microfinancieringsfaciliteit moet begin 2010 in werking treden.

De amendementen van het Parlement op de ontwerpwetgeving van de Commissie stonden in het verslag van rapporteur Kinga GÖNCZ (S&D, HU).

Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon i op 1 december 2009 heeft het Europees Parlement belangrijke nieuwe wetgevende bevoegdheden. Vrijwel alle EU-wetgeving wordt nu door het Europees Parlement en de Raad van Ministers gezamenlijk bepaald - met inbegrip van landbouw, immigratie, energie en de EU-begroting. De rol van het Parlement om - als enige rechtstreeks verkozen instelling van de EU - ervoor te zorgen dat de EU verantwoording aan de burgers aflegt, is ook versterkt. Zo hebben Europarlementsleden een grotere inspraak in de benoemingen van vele van de belangrijkste EU-banen.