Succes: Verhagen moet kernwapens terugsturen naar Obama

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op vrijdag 23 april 2010.

Gister nam de Kamer een mooie motie van mijn hand aan, die Verhagen, de minister van Buitenlandse Zaken de opdracht geeft luid en duidelijk aan te geven dat Nederland afstand doet van de Amerikaanse kernwapens

in Europa. Zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton had het nog niet zo goed begrepen bij de Navo bijeenkomst in Estland. Als Verhagen volgende week naar New York gaat heeft hij tijdens de toetsingsconferentie voor het Non Proliferatie Verdrag een nieuwe kans om een grote stap te maken richting een kernwapenvrije wereld!

Ik ga hem, als lid van de Nederlandse delegatie, daar in New York aanmoedigen en kritisch in de gaten houden!

Verhagen krijgt opdracht kernwapens aan VS retour te zenden

22-04-2010 • Vandaag heeft de Kamer minister van Buitenlandse Zaken Verhagen een duidelijke opdracht gegeven : hij moet president Obama duidelijk maken dat de Amerikaanse kernwapens die in Europa zijn gestationeerd hier niet langer gewenst zijn en dat terugtrekking dus gewenst is. SP-Kamerlid Krista van Velzen is verheugd dat de Tweede Kamer haar motie die daartoe opriep heeft aangenomen. “Vandaag maakte Hillary Clinton duidelijk dat zij de boodschap nog niet begrepen heeft, toen zij aangaf dat die kernwapens hier voorlopig niet weg zouden gaan. Nu is het aan Verhagen om zich rechtstreeks tot Obama te wenden met dit klemmend verzoek. Hier ligt een kans om een grote steen bij te dragen aan een kernwapenvrije wereld!”

Komende week neemt Verhagen deel aan de toetsingsconferentie van het Non-proliferatie Verdrag dat niet-kernwapenstaten nadrukkelijk verbied om kernwapens te bezitten. Van Velzen: “In oorlogstijd worden de Amerikaanse kernwapens aan de Nederlandse Luchtmacht overgedragen. Dat is een regelrechte schending van het Non-proliferatie Verdrag. Het is goed dat Verhagen nu de opdracht krijgt om te zorgen dat we weer aan dit verdrag gaan voldoen. Het is ook nodig dat de NAVO inzicht geeft waar de kernwapens daadwerkelijk zijn zodat de discussie over deze wapens met meer duidelijkheid gevoerd kan worden. Het is een publiek geheim dat in Nederland kernwapens voor F-16’s op vliegbasis Volkel liggen. Maak dat openbaar, dan is de volgende stap het daadwerkelijk uitzwaaien van deze wapens.”

Van Velzen is volgende week lid van de Nederlandse delegatie die deelneemt aan de NPV toetsingsconferentie in New York.