Wanneer komt er een nertsenfokverbod?

Met dank overgenomen van K. (Krista) van Velzen i, gepubliceerd op maandag 17 mei 2010.

Mede initiatiefnemer Waalkens en ik hebben de ingangstermijn van het nertsenfokverbod wat later moeten leggen. Ik hoop dat de Tweede Kamer deze zogenaamde novelle nog zal gaan behandelen! Zo niet dan is het nog harder dan ooit nodig om massaal op diervriendelijke partijen te gaan stemmen bij de naderende Tweede Kamer verkiezingen!

RvS ziet geen bezwaar in aangepast wetsvoorstel voor verbod op nertsenhouderij

De Raad van State (RvS) is positief over de aanpassing in het wetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Harm Evert Waalkens van de PvdA en Krista van Velzen van de SP voor een verbod op de nertsenhouderij. Het college heeft geen kanttekeningen geplaatst bij de verlenging van de overgangstermijn van 2019 naar 2024. Waalkens en Van Velzen willen in hun nieuwe voorstel geen financiële compensatie voor ondernemers bieden. Nertsenfokkers hebben volgens hen tot 2024 voldoende tijd om hun investeringen normaal af te schrijven.

Waalkens en Van Velzen pasten de overgangstermijn in hun initiatiefwetsvoorstel aan nadat partijen in de Eerste Kamer bezwaren maakten. Eerder was de Tweede Kamer wel akkoord gegaan met een verbod op de nertsenfokkerij in Nederland vanaf 2019. Door de aanpassing in het voorstel moet de wet opnieuw door de Tweede Kamer worden behandeld. Waarschijnlijk gebeurt dat in een Tweede Kamer die na de verkiezingen een andere samenstelling heeft gekregen.

bron: Agrarisch Dagblad, 15/05/10