Groen licht voor Europees Fonds voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 22 oktober 2010.

De Raad van de Europese Unie i en het Europees Parlement i hebben een akkoord over de oprichting van een nieuw Europees fonds ten voordele van investeringen in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Dit fonds zal door de Europese Unie i a rato van 146 miljoen € worden gespijsd, wat overeenkomt met het restsaldo van het "Europees herstelplan voor energie" dat in 2009 werd aangenomen.

Het zal tevens worden aangevuld door inbreng van de Europese Investeringsbank i (EIB) en de bankgroep KFW, die partners zijn van het project. In het totaal zal dit fonds investeringen van meerdere honderden miljoenen kunnen dekken. De lokale en gewestelijke overheden zullen vanaf 1 januari 2011 hun dossier kunnen indienen. Alle informatie daarover zal door de EIB ter beschikking worden gesteld.

Paul Magnette , huidig voorzitter van de Energieraad van de EU is zeer tevreden over dit akkoord met het Europees Parlement: " De ontwikkeling van projecten met betrekking tot energie-efficiëntie en hernieuwbare energie maakt het mogelijk een antwoord te bieden op de uitdagingen van de bevoorradingszekerheid inzake energie, vermindering van de CO2-uitstoot en het steeds groter wordende aandeel van energie in de kosten van de consumenten. Rekening houdend met de inkrimping van de kredieten op de financiële markten en de dwingende budgettaire aspecten, waarmee tal van gemeenten te kampen hebben, zal dit Europees fonds de ontplooiing van zeer concrete projecten op lokaal niveau mogelijk maken. Projecten die anders nooit het daglicht zouden hebben gezien. "

Rapporteur Kathleen Van Brempt is blij dat ze er in geslaagd is het Europees Parlement te overtuigen van het belang van dit fonds. " Zonder de steun van het parlement en het Belgisch voorzitterschap zouden we er niet in geslaagd zijn dit budget naar lokale projecten te laten vloeien. Regelmatig hoor ik berichten van milieuprojecten die noodgedwongen in de kast blijven. Hopelijk slagen we er met dit budget in daar regelmatig verandering in te brengen. "