Interview met Hongaars premier Orbán over het Hongaars voorzitterschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 20 januari 2011, 11:36.

Het opzetten van een permanent beveiligingsmechanisme ter bescherming van de euro en structurele hervormingen zijn de remedies tegen de crisis, zegt de Hongaarse premier, Viktor Orbán i in een interview. Orbán was in Straatsburg om de prioriteiten van het Hongaars Voorzitterschap i van de Raad i uiteen te zetten. De Hongaarse premier legt ook uit hoe hij zich voelde na de reacties van de parlementsleden op de nieuwe mediawet in Hongarije. Hij is klaar voor een Parlementsvriendelijk Voorzitterschap.

n van de grootste uitdagingen voor het Hongaars voorzitterschap is de aanpak van de financiële crisis. Wat zijn de Hongaarse plannen om de eurozone i te stabiliseren?

Wij zijn geen lid van de eurozone, echter om de euro te helpen zal iedereen zijn energie moeten inzetten om deze te beschermen. Het is niet de euro die zich in een monetaire crisis bevindt maar landen die lid zijn van de eurozone worstelen met een crisis als gevolg van hun overheidsschuld. Ten eerste moeten wij ervoor zorgen dat de veiligheidsmechanismen om de euro te beschermen, in werking treden en op de tweede plaats moeten de lidstaten hun structurele hervormingen uitvoeren.

Kunt u typische Hongaarse initiatieven noemen waardoor het Hongaars Voorzitterschap herinnerd zal worden?

De dringende economische problemen hebben andere belangrijke prioriteiten van de agenda van het Hongaarse Voorzitterschap weggeduwd. Desondanks zal ik er altijd vraagstukken op terugplaatsen zoals de Donau-strategie die voor de oprichting van een groot ontwikkelingsgebied binnen de EU i zal zorgen. Ik zal altijd het energievraagstuk terug op tafel brengen om een systeem van netwerken van Noord naar Zuid te creëren, naast het systeem van Oost naar West, om de afhankelijkheid te verlagen.

Ik zal verder altijd de Roma-strategie aanhalen, omdat ik het probleem zie en voel in Hongarije en wanneer wij het probleem niet aanpakken, kan het in de toekomst een probleem worden in andere lidstaten die nu nog niet betrokken zijn. Wij hebben een goed functionerende Roma-strategie nodig om hun terugkeer naar een nomadisch leven te vermijden. Wij zouden ook graag doorgaan met de uitbreiding van de EU. Het enthousiasme daarover is weggeëbd, maar Europa moet nog een paar andere landen opnemen, zodat het echt sterk zal worden.

Op welke terreinen verwacht u de komende zes maanden problemen?

Een moeilijke taak voor het Voorzitterschap zal de uitbreiding van het Schengengebied i worden. Ik ben het volledig eens met Roemenië en Bulgarije, dat zij aan de toetredingscriteria hebben voldaan maar er bestaat een zichtbare weerstand bij een deel van de EU-lidstaten i. In een tijd van zoveel uitdagingen is het moeilijk om politici en burgers te overtuigen om verder te gaan en om onze economische invloed verder uit te breiden.

Wat is uw mening over de reacties van de parlementsleden deze ochtend over de Hongaarse mediawet?

Ik had het nog veel erger verwacht. Ik ben dankbaar dat de leden uiteindelijk besloten om hun standpunten op een gematigde manier te uiten. Hongarije moet schipperen met het feit dat wij een toestand hebben die in het Westen compleet onbekend is - dit is wellicht enkel in de jaren zestig in Frankrijk onder De Gaulle gebeurd - dat een politieke familie een tweederde meerderheid heeft. Aangezien het een rechtse meerderheid is, is links continu achterdochtig of wij al dan niet deze meerderheid misbruiken. De vergadering van vandaag heeft mij ervan overtuigd dat het komende semester ook zo zal zijn. Ik zal "goedemorgen" zeggen en zij zullen zeggen dat het een goedemorgen was, uitgesproken op een zeer gevaarlijke toon. Wij moeten echter de taken van het Voorzitterschap uitvoeren en wij voelen ons in staat om aan de norm te voldoen.

Hoe ziet u de samenwerking met het EP i tijdens het voorzitterschap?

Gisteren heb ik al de leden ontmoet die mij vandaag vurig bekritiseerden. Ik neem aan dat de politieke strijd één ding is, maar wij moeten ook samenwerken. Ik ben bereid om zelfs met zij die de meeste kritiek op mij hebben, samen te werken. Hongarije is klaar voor een Parlementsvriendelijk Voorzitterschap.

Hoe wilt u het stokje doorgeven aan het komende Poolse Voorzitterschap?

De arme Polen zullen het moeilijkste deel krijgen, hoewel wij ook niet kunnen klagen. Het debat over de financiële perspectieven zal in volle gang zijn tijdens het Pools Voorzitterschap. Wij hebben een Hongaars-Pools duo opgezet voor een soepele overgang en we kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.

REF. : 20110110STO11395

Nadere informatie :