50PLUS tegen ritueel slachten

Met dank overgenomen van J.G. (Jan) Nagel i, gepubliceerd op woensdag 13 juni 2012.

Vroeger was voor gelovige Joden en Islamieten het ritueel slachten de enige mogelijkheid om zeker te weten dat het dier gezond was en het vlees de juiste kwaliteit had. Tegenwoordig zijn er andere keuringsmethoden die deze garantie geven.

Elk jaar worden er naar schatting op 65 slachtplaatsen ruim 2 miljoen dieren onverdoofd geslacht. Zij hebben volgens de Koninklijke Maatschappij voor Dierengeneeskunde te lijden door extra stress, pijn en doodsangst en dat is onaanvaardbaar dierenleed.

Staatsecretaris Bleeker komt met allerlei diervriendelijke maatregelen. Zo mag het apparaat dat de beesten vastzet geen geluiden maken die stress bij de dieren oplevert en moeten de vloeren antislip zijn opdat de dieren niet zullen uitglijden. Ze worden volgens zijn nota in een comfortabele houding geplaatst. Dat betekent dat zij in de kantelbox vastgezet en 180 graden gedraaid worden, de kop wordt omhoog getrokken en het mes snijdt onverdoofd de halsslagader door. Binnen 40 seconden moet het dier bewusteloos zijn, anders wordt een stalen pen door de schedel geschoten.

De Tweede Kamer nam het wetsvoorstel Thieme van de Partij voor de Dieren met 118 tegen 30 stemmen aan om het onverdoofd slachten te verbieden.

De Eerste Kamer is zonder dat er nieuwe feiten zijn gezwicht voor een geweldige lobby uit de religieuze wereld. Ik heb het verbod op onverdoofd slachten met veel argumenten gesteund.

Ik wees er op dat de Tweede Kamer de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging is en hoe groot daar de meerderheid was. Maar PvdA, D66 VVD en een deel van GroenLinks trekken zich daar niets van aan. Zij weten het beter dan hun partijgenoten in de Tweede Kamer.

Het is goed dat de kiezers weten waren de dierenvrienden zitten en waar niet.

Jan Nagel