Juridisch ouderschap makkelijker gemaakt

Met dank overgenomen van P. (Peter) Oskam i, gepubliceerd op dinsdag 23 oktober 2012.

Het CDA staat positief tegenover het wetsvoorstel dat juridisch ouderschap in een relatie tussen twee vrouwen makkelijker maakt. Door dit wetsvoorstel kan de vrouwelijke partner van de moeder (de duomoeder) de juridische ouder van een kind worden, zonder tussenkomst van de rechter. Tot nu toe was daar een dure en omslachtige adoptieperiode voor nodig.

Het belang van het kind staat in het voorstel voorop. De positie van kinderen geboren in lesbische relaties wordt zoveel mogelijk in overeenstemming gebracht met die van kinderen geboren in heteroseksuele relaties.

Woordvoerder Peter Oskam: “Het CDA vindt het belangrijk dat kinderen opgroeien in een stabiele thuisomgeving. De feitelijke gezinssituatie van kinderen moet worden beschermd. En dat is voor kinderen die twee moeders (of twee vaders) hebben, niet anders dan voor kinderen met een vader en een moeder. Het CDA ziet gezinnen en families als het fundament en cement van onze samenleving. Het gezin biedt een veilige basis om op te groeien, en is daarin vrijwel onvervangbaar. Óók als het gaat om relatief nieuwe samenlevingsvormen als twee moeders met hun kinderen.”