Maidenspeech!

Met dank overgenomen van P. (Peter) Oskam i, gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2012.

Vandaag heb ik mijn maidenspeech gehouden in de Tweede Kamer. Hieronder een passage uit mijn maidenspeech en een link naar de gehele inbreng.

Mevrouw de Voorzitter,

De overheidsorganisatie laat zich kortweg in drieën delen. Ik doel op de Trias Politica van Montesquieu: de uitvoerende macht, de rechterlijke macht en de wetgevende macht. Ik heb het genoegen gehad om in de eerste twee machten een ruime ervaring op te doen.

Als jongvolwassene... ik zeg dat even met een knipoog naar het adolescentenrecht… als straatagent in de Haagse Schilderswijk zag ik de start van de renovatie van een beruchte volkswijk. En als die renovatie niet snel genoeg ging, dan gingen de huizen gewoon in de fik… Veel ellende en armoede, die vaak gepaard gingen met drugsgebruik, criminaliteit, verzet tegen de politie en andere hulpverleners, als zomers illegaal de brandkranen werden opengedraaid. Rellen met oud en nieuw die de gemeenschap tonnen kostten. En de oplossing van de gemeente om de relschoppers het jaar daarop met de jaarwisseling op wintersport te sturen, omdat dat uiteindelijk een goedkopere oplossing was. U zult begrijpen dat toen mijn interesse in politiek werd geboren.

Lees hier de gehele maidenspeech.