Beloon treinreizigers die trein mijden bij slecht weer

Met dank overgenomen van S. (Sander) de Rouwe i, gepubliceerd op dinsdag 23 oktober 2012.

Kunnen vaste treinreizigers niet beloond worden als ze de trein mijden op winterdagen waarop veel spoorellende wordt verwacht? Dat zou onderzocht moeten worden, aldus Sander de Rouwe tijdens een algemeen overleg met minister Schultz - van Haegen over winterproblemen op het spoor. Op de weg gebeurt dit immers ook al via het spits mijden, en met succes. Met die aanpak voor het spoor stimuleer je thuiswerken en ontlast je de beperkte winterdienstregeling.

Tijdens het overleg werden twee voorstellen van de minister besproken, die moeten voorkomen dat slecht winterweer opnieuw tot chaos leidt op het spoor. Van beide voorstellen was de Rouwe niet onder de indruk. Eén voorstel betrof de korte termijn, het andere was een structurele oplossing voor de lange termijn. De Rouwe: “Voor de korte termijn stelt de minister voor om de dienstregeling bij dreigend winterweer om te gooien. Dat betekent dat de NS bij dreigend weer minder treinen inzet en overstapt op een halfuursdienst. Dit zal leiden tot overvolle stations, overvolle treinen, een gebrek aan zitplaatsen en vertragingen, dat kan ik nu al voorspellen. Dit is dus geen oplossing.”

Voor de lange termijn vond de Rouwe dat de minister weinig concreet was. “De minister schrijft wel wat ze wil: snellere reistijden, betrouwbare dienstregeling en betere reiservaring, maar niet hoe! Wanneer komt de minister met de concrete uitwerking voor echte en fundamentele verbeteringen naar de Kamer?”