Europese verkiezingen in 2014 al in mei in plaats van juni

woensdag 13 maart 2013, 8:43
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - De Europese Parlementsverkiezingen 2014 worden vervroegd van juni naar mei. De stembusgang wordt verschoven op verzoek van het parlement zelf.

Het nieuw gekozen parlement heeft dan meer tijd om zich voor te bereiden op de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie i. Ook kan de verschuiving zorgen voor een hogere opkomst.

De EU-lidstaten i gaan in principe akkoord met de vervroeging, is dinsdag van diplomaten in Brussel vernomen. De stembusgang zal daardoor van 22 tot 25 mei zijn in plaats van rond het pinksterweekeinde van 8 juni.

In Europese verdragen i is vastgelegd dat het Europees Parlement i de voorzitter van de commissie kiest. Ook over de hele commissie heeft het parlement het laatste woord.

De Europese Commissie wil dat de politieke partijen die aan de verkiezingen gaan deelnemen, iemand ook kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Ook wil het dagelijks bestuur van de EU dat de nationale partijen zeggen bij welke Europese fractie ze zich (willen of gaan) aansluiten.

Zo moeten de volgende Europese verkiezingen democratischer worden, aldus Europees commissaris i Viviane Reding i (Justitie en burgerschap) dinsdag in Straatsburg. Brussel hoopt dat de Europese verkiezingen zo minder een ver-van-mij-bed-show worden.

bron: ANP