Consumenten bewust maken van microplastics

Met dank overgenomen van H. (Manon) Fokke i, gepubliceerd op woensdag 29 mei 2013, 13:02.

Foto Plastic Soup Foundation

De Partij van de Arbeid wil dat consumenten bewust worden gemaakt van zogenoemde microplastics die in cosmetische producten zitten. Vandaag zal ik staatssecretaris Mansveld vragen op korte termijn met een concreet plan over voorlichting te komen. In Europees verband wordt gewerkt aan een verbod op het gebruik van microplastics. Maar in de tussentijd hoeft Nederland niet stil te zitten. Ik ben blij dat Europa aan een verbod werkt, maar tot die tijd zit het gewoon nog in shampoo. Dat moeten mensen weten.

Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic die tegenwoordig in bijna alle scrubcreme, shampoo of badschuim zit. Deze stukjes plastic komen in ons water te zitten, en gaan via planten en dieren onderdeel uitmaken van ons voedsel. Per dag eindigt zo'n 12.000 ton plastic in de zee en verspreid zich over de hele wereld. Dat heeft grote gevolgen voor zowel mens als dier.

Een verbod regel je niet van de een op andere dag. Maar voorlichting moet lukken binnen vier maanden, zodat consumenten weten in welke producten microplastics zitten.