In het geweer tegen afval op het strand en in zee

Met dank overgenomen van H. (Manon) Fokke i, gepubliceerd op woensdag 28 augustus 2013, 14:03.

Komende zondag zijn 21 lokale afdelingen van de PvdA te vinden op de stranden langs onze kust. Samen gaan we deze dag gebruiken om de stranden schoon te maken. Dit is hard nodig want afval komt uiteindelijk in zee terecht en uiteindelijk ook via planten en dieren in ons voedsel. Per dag eindigt zo'n 12.000 ton plastic in zee en dat verspreid zich vervolgens over de hele wereld. Het vervuilde gebied is inmiddels 34 keer zo groot als Nederland. Tijd om in actie te komen en wel op verschillende fronten.

Afgelopen jaar heb ik mij in de Tweede Kamer ingezet voor een Europees verbod op microplastic in cosmetica, omdat het immers niet nodig is om plastic in cosmetica te gebruiken en omdat ook dit plastic via de afvoer rechtstreeks in het water beland met alle gevolgen van dien.

Omdat afval in water niet stopt bij de grens is het van groot belang dat we op lokaal, nationaal en Europees niveau de krachten bundelen. Ik ben dan ook blij dat partijgenoot Judith Merkies zich in het Europees Parlement in zet om het vervuilingsprobleem aan te pakken. Daarnaast is het goed dat Stichting De Noordzee en Plastic Soup de actie van zondag steunen. Zij kennen het klappen van de zweep.

Door zondag met z’n allen de daad bij het woord te voegen en de schouders eronder te zetten kunnen we een eerste slag slaan. Een mooi begin van het politieke seizoen!