Contractueel Publiek-Privaat Partnerschap (cPPP)

Met dank overgenomen van Europa Nu.

Binnen de verschillende kaderprogramma's voor onderzoek, zoals KP7 i (2007-2013) en Horizon 2020 i (2014-2020) worden vaak samenwerkingsverbanden opgezet met de private sector. Hiermee wil de Europese Commissie i ervoor zorgen dat geld wordt geïnvesteerd in strategisch belangrijke sectoren die in de toekomst economische groei en banen moeten gaan opleveren. Bovendien moeten nieuwe technologieën bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals vergrijzing en verstedelijking.

Publiek-Private Partnerschappen (PPP's) worden binnen de kaderprogramma's voor onderzoek geformaliseerd als contractuele overeenkomsten (contractual PPP's of cPPP's) tussen de Europese Commissie en de vertegenwoordigende industriële samenwerkingsverbanden (European Technology Platforms - ETP's).

cPPP's realiseren onderzoek volgens strategische onderzoeks- en ontwikkelingsagenda's door middel van projecten die worden gecofinancierd door de Europese Unie. Deze projecten worden geselecteerd met oproepen voor projectvoorstellen onder het betreffende kaderprogramma (in tegenstelling tot JTI's i, die hun eigen oproepen voor projectvoorstellen publiceren). Hierbij gaat het veelal om samenwerkingsverbanden van bedrijven, universiteiten, onderzoekslaboratoria, innovatieve MKB's en andere groepen en organisaties die zich bezighouden met belangrijke uitdagingen op het gebied van onderzoek en innovatie.

1.

Meer informatie