Miljard euro uit opbrengsten emissiehandel naar duurzame energie - EU monitor

EU monitor
Maandag 30 november 2020
kalender

Miljard euro uit opbrengsten emissiehandel naar duurzame energie

woensdag 9 juli 2014, 14:15

DEN HAAG (PDC i) - De Europese Commissie heeft afgelopen dinsdag bekend gemaakt waar de resterende 1 miljard euro uit het NER300-programma i naar toe gaat. Uit dit programma, dat wordt betaald uit de opbrengsten van het Europese Emissiehandelssysteem i, worden demonstratieprojecten op het gebied van duurzame energie gefinancierd.

De 1 miljard euro uit de tweede tranche wordt verdeeld over 19 projecten in heel Europa. Voor het eerst is daar ook een project bij dat zich richt op CO2-opvang en -opslag. Daarnaast wordt geld uitgetrokken voor onder meer demonstratieprojecten met getijdenenergie, thermische energie en synthetisch aardgas uit houtpulp. Er is geen Nederlands project geselecteerd.

De middelen uit NER300 genereren naar verwachting ongeveer 860 miljard euro aan aanvullende investeringen uit het bedrijfsleven. De eerste tranche uit NER300 werd in 2012 toegekend en besloeg 1,2 miljard euro, waarmee naar schatting 2 miljard euro aan private middelen zijn losgetrokken. De projecten uit de tweede ronde moeten eind 2018 gaan draaien. Op de website van het DG Klimaat i van de Europese Commissie i is een kaart te vinden waarop alle projecten worden aangegeven.

Bron: EnergieOverheid