Evaluatie Tweede Kamer over verkiezingen in 2014

maandag 17 november 2014, 11:49

DEN HAAG (PDC i) - In de Tweede Kamer bestaat geen draagvlak voor ingrijpende herzieningen van het kiesstelsel; wel voor het 'renoveren' van onderdelen. Dat bleek tijdens een Algemeen Overleg i in de Tweede Kamer over de evaluatie van de verkiezingen in 2014. 

Stemfie

De Tweede Kamer en minister Plasterk i waren het eens over de stemfie: een foto van de kiezer en zijn stemkeuze. De stemfie wordt niet verboden, maar de minister volgt de ontwikkelingen kritisch, samen met de Kiesraad i.

Afschaffing van lijstencombinatie

De VVD, SP en D66 zijn voor afschaffing van de lijstencombinatie i. De partijen vinden dat die in strijd is met het grondwettelijke uitgangspunt van de evenredige vertegenwoordiging i. Naar verwachting dient de VVD deze week een motie i in om de lijstencombinatie uit de Kieswet te schrappen. Het is onduidelijk of hier een meerderheid voor is. Minister Plasterk is tegen afschaffing.  

Internetstemmen

Plasterk zegt onderzoek te gaan doen naar bestaande internetsystemen. Dit plan werd goed ontvangen door de VVD. In 2016 vindt er een test plaats. 

Uitslag Europese Parlementsverkiezingen

Minister Plasterk heeft met de Kiesraad overleg gehad over de eerdere bekendmaking van de uitslag. Uitkomst is dat de uitslag bij de volgende Europese Verkiezingen op zondagavond om 23:00 openbaar zal worden gemaakt. De SP was er voor om bij de volgende Europese Verkiezingen de uitslag op donderdagavond bekend te maken.

Stemmen per brief

De VVD pleitte ervoor om het stemmen bij volmacht i af te schaffen, en het stemmen per brief in te voeren. Volgens minister Plasterk is dit geen goed idee, omdat stemmen per brief zeer fraudegevoelig is.

Modernisering Kieswet

Verschillende partijen gaven aan onderdelen van de Kieswet te willen 'renoveren'. Minister Plasterk zal met de Kiesraad bekijken welke delen van de Kieswet zich daarvoor lenen.

Bron: Kiesraad