Tusk roept Rusland op troepen terug te trekken uit Oost-Oekraïne - EU monitor

EU monitor
Zaterdag 11 juli 2020
kalender

Tusk roept Rusland op troepen terug te trekken uit Oost-Oekraïne

dinsdag 2 december 2014, 10:33

DEN HAAG (PDC i) - Donald Tusk i, de nieuwe voorzitter van de Europese Raad i, heeft er bij Rusland op aangedrongen de Russische troepen terug te trekken uit Oost-Oekraïne. Een topprioriteit van het voorzitterschap van Tusk zal zijn om te zorgen dat Europa i een eenheid vormt tegen bedreigingen van zowel binnenuit als van buitenaf. 'Europa moet zijn grenzen veiligstellen en steun geven aan de landen buiten de EU die onze waarden delen', aldus Tusk. 

Gisteren nam Tusk de functie van vaste voorzitter van de Europese Raad i over van Herman van Rompuy i. Tusk heeft aangegeven dat hij een meer uitgesproken houding zal aannemen ten aanzien van het conflict in Oekraïne dan zijn voorganger. Van Rompuy i was voorzichtiger in zijn bewoordingen. Wel zal hij, net zoals van Rompuy, er naar streven altijd een compromis tussen de EU-lidstaten i te bereiken. 

Tusk deed zijn uitspraak naar aanleiding van een telefoongesprek met Barack Obama i. In het gesprek benadrukte Tusk ook het strategische belang van het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie i en de Verenigde Staten.  

Bron: EU Observer