Consumentenveiligheid: bijna 2 500 gevaarlijke producten van de EU-markt gehaald in 2014

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 23 maart 2015.

1.

Consumentenveiligheid: bijna 2 500 gevaarlijke producten van de EU-markt gehaald in 2014

Brussel, 23 maart 2015

De Europese Commissie i heeft vandaag nieuwe cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat in 2014 bijna 2 500 producten, variërend van speelgoed tot motorvoertuigen, zijn tegengehouden aan de buitengrenzen van de EU of van de markt zijn gehaald omdat ze een gevaar voor EU-consumenten inhielden. De Europese Commissie en de lidstaten werken reeds 12 jaar samen om te garanderen dat consumentengoederen op de Europese markten veilig zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het systeem voor snelle waarschuwingen voor gevaarlijke non-foodproducten (Rapex).

"Elk product binnen Europa moet veilig zijn voor onze burgers. Producten die risico's inhouden moeten zo snel mogelijk van de markt worden gehaald. Daarom hebben we het Rapex-systeem gecreëerd. Door de jaren heen is gebleken dat dit systeem de Europese consumentenveiligheid op een bijzonder efficiënte wijze garandeert. Dit is een zeer praktisch voorbeeld van Europese samenwerking die onze burgers ten goede komt", zei Věra Jourová i, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid.

Het Rapex-systeem zorgt ervoor dat informatie over gevaarlijke non-foodproducten, ongeacht waar in Europa deze van de markt worden gehaald of worden teruggeroepen, zeer snel wordt uitgewisseld tussen de lidstaten en de Europese Commissie. Op deze manier kunnen overal in de EU passende vervolgacties worden ondernomen (handelsverbod/-stopzetting, uit de handel nemen, terugroepen of het weigeren van invoer door de douaneautoriteiten) en worden de consumenten snel geïnformeerd. In 2014 werden er 2 755 vervolgacties geregistreerd in het systeem.

De website van het Rapex-systeem werd in 2014 bijna 2 miljoen keer bezocht, en door middel van nieuwe zoekfuncties kunnen consumenten en ondernemingen beter op de hoogte blijven van opgespoorde gevaarlijke producten en terugroepingen.

Momenteel nemen eenendertig landen deel aan het systeem (EU-28 plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen)

Welke producten zijn gevaarlijk?

In 2014 waren speelgoed (28%) en kleding, textiel en modeartikelen (23%) de twee belangrijkste productcategorieën waarvoor corrigerende maatregelen nodig waren. De vaakst gemelde risico's voor die producten waren gevaar voor verwondingen, chemische risico's en gevaar voor verstikking.

De meest voorkomende chemische risico's die in 2014 werden gemeld, hadden betrekking op producten zoals schoenen en lederwaren (bv. chroom (VI), een huidsensibiliserende stof), speelgoed en artikelen voor kinderverzorging (bv. weekmakers (voor plastic), die vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken), en namaakjuwelen (bv. zware metalen).

Uit welke landen zijn de producten afkomstig?

China staat als land van oorsprong nog steeds op nummer één in het waarschuwingssysteem. Afgelopen jaar had 64 % van het totale aantal meldingen van gevaarlijke producten betrekking op producten uit China, net als in 2013. De Europese Commissie werkt nauw samen met China door middel van het Rapex-China mechanisme om ervoor te zorgen dat de Chinese autoriteiten problemen op het gebied van productveiligheid ter plaatse aanpakken.

Rapex in cijfers

2 435: Totale aantal meldingen in 2014

Dit houdt een stijging in van 3% ten opzichte van vorig jaar. Dat er meer gevaarlijke producten werden tegengehouden, betekent dat er sprake is van een betere consumentenbescherming.

2 755: Vervolgacties in 2014

Wanneer lidstaten een onveilig product ontdekken, zullen ze hiervan melding maken in het Rapex-systeem. Alle andere landen zullen onderzoeken of het product in kwestie op hun markt wordt verkocht, en de landen waar dit het geval is, zullen aangeven welke vervolgactie ze hebben ondernomen (handelsverbod/-stopzetting, uit de handel nemen, terugroepen of het weigeren van invoer door de douaneautoriteiten).

 
Consumentenveiligheid: bijna 2 500 gevaarlijke producten van de EU-markt gehaald in 2014
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

De vijf vaakst gemelde productcategorieën in 2014:

 
Consumentenveiligheid: bijna 2 500 gevaarlijke producten van de EU-markt gehaald in 2014
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Meldingen per land van oorsprong van het product in 2014:

 
Consumentenveiligheid: bijna 2 500 gevaarlijke producten van de EU-markt gehaald in 2014
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Voor meer informatie:

Volledige statistieken: http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/reports/index_en.htm

Website van Věra Jourová, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/jourova_en

Volg de commissaris op Twitter: @VeraJourova

Volg het justitiebeleid van de EU op Twitter: @EU_Justice

IP/15/4627

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: