PvdA wil einde aan boevenstreken farmaceutische industrie

Met dank overgenomen van O.E.Th. (Otwin) van Dijk i, gepubliceerd op woensdag 25 maart 2015, 15:02.

Foto Pixabay / frolicsomepl

Onlangs publiceerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een schokkend rapport over de farmaceutische industrie. Het blijkt dat fabrikanten door trucs hun prijzen kunstmatig hoog houden en daarnaast het voorschrijfgedrag van artsen proberen te beïnvloeden. Dit vind ik ronduit boevenstreken en wil dat de minister aan de slag gaat om hier in Europees verband een einde aan te maken.

Fabrikanten die een patent op een medicijn hebben, kunnen relatief hoge bedragen vragen voor hun geneesmiddel. Dat is gerechtvaardigd omdat zij daarmee hun investeringen kunnen terugverdienen en ook onderzoek naar nieuwe medicijnen kunnen financieren. Ik vind het echter onacceptabel als fabrikanten trucs uithalen om prijzen kunstmatig hoog te houden, enkel en alleen om meer winst te maken. De fabrikant verandert bijvoorbeeld de samenstelling van het medicijn een heel klein beetje, waardoor nog steeds de hoofdprijs voor het geneesmiddel gevraagd mag worden. Dit heet evergreening, waarbij soms alleen maar het kleurtje van het medicijn anders wordt. Ook komt het voor dat grote farmaceuten andere fabrikanten afkopen om geen goedkopere versie van hetzelfde medicijn op de markt te brengen.

Fabrikanten moeten natuurlijk altijd een eerlijke prijs krijgen voor hun product en de ruimte hebben om hun investeringen terug te verdienen. Maar ik vind het onacceptabel als zij hoge winsten maken, door de prijs van geneesmiddelen kunstmatig hoog te houden. Ik wil daarom dat de minister aan de slag gaat met de aanbevelingen van het ACM-rapport en in Europees verband een einde maakt aan de boevenstreken van fabrikanten.