Grip op je eigen zorg en leven met het PGB

Met dank overgenomen van O.E.Th. (Otwin) van Dijk i, gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2015, 12:02.

Foto Shutterstock

Gisteren debatteerden we in de Kamer over de problemen die budgethouders en zorgverleners ondervinden bij de uitbetaling van het Persoonsgebonden Budget (PGB). Samen met alle betrokkenen werkt staatssecretaris Martin van Rijn voortvarend aan het oplossen van deze problemen. Met resultaat. En dat is een goede zaak. Zeker voor alle budgethouders en zorgverleners. Zij moeten kunnen vertrouwen op een goede en soepele uitbetaling van het PGB. Daarvoor is het ook nodig om het systeem van uitbetaling eenvoudiger en klantvriendelijker te maken.

Met een PGB kunnen mensen zélf de zorg regelen die het beste bij hen past. Dat is mooi omdat je daarmee regie hebt over je eigen zorg en je eigen leven. Het PGB is nu eindelijk voor alle vormen van zorg beschikbaar, zo hebben we dat wettelijk geregeld. Om het ook solide te maken wilden we allemaal dat er een zogenoemd trekkingsrecht zou komen waarmee er anders wordt uitbetaald. Maar dan moet de betaling aan zorgverleners wel goed lopen. Dat liep in het begin niet goed. Dat kun je alleen verbeteren door te laten zien dat je de problemen serieus neemt, aanpakt en oplost. En juist dat doet de staatssecretaris.

Het harde werken van alle betrokkenen heeft tot een enorme sprong vooruit geleid. Nu moeten we verder aan de slag met het eenvoudiger en klantvriendelijker maken van het trekkingsrecht. Zodat er een systeem ontstaat dat doet wat het moet doen: mensen in staat stellen om zelf regie te voeren over hun eigen zorg en hun eigen leven.