Maak boetes voor sjoemelende voedselbedrijven openbaar

Met dank overgenomen van Sj.W. (Sjoera) Dikkers i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2015, 13:32.

Foto Facebook / PvdA

Consumenten moeten weten welke bedrijven een boete hebben gehad vanwege slechte hygiëne. Deze bedrijven brengen de voedselveiligheid en daarmee de volksgezondheid in gevaar. Consumenten zijn nu vaak niet op de hoogte van sjoemelende bedrijven. Dat moet veranderen. Daarom wil ik de wet wijzigen zodat boetes altijd openbaar worden.

Vorig jaar werden we opgeschrokken door het voedselschandaal bij visverwerker Foppen. Zij verkochten zalm die besmet was met salmonella. Veel mensen zijn hierdoor onwel geworden, en er waren zelfs enkele sterfgevallen. De NVWA houdt bij dergelijke bedrijven de hygiëne van voedsel in de gaten. Als er gesjoemeld wordt, volgen er boetes. En in het ergste geval wordt een product uit de handel gehaald.

Maar sommige frauderende bedrijven zijn ontzettend hardleers. Kennelijk werken alleen boetes en het uit de handel nemen van producten niet. Waar deze voedselbedrijven wel doodsbang voor zijn, is reputatieschade en weglopende klanten. Naming and shaming werkt. Supermarkten zeggen de samenwerking op en consumenten laten het product links liggen. Voedselbedrijven kunnen dit voorkomen door gewoon een eerlijk product te maken, en niet te beknibbelen op de hygiëne of de voedselveiligheid.

Daarnaast hebben consumenten ook gewoon het recht om te weten wat ze eten, en welke bedrijven sjoemelen. Bedrijven die keer op keer in de fout gaan, beteren dan hopelijk hun leven. In de toekomst kunnen we dan weer zeker weten dat in de supermarkt alleen maar eerlijke en veilige producten liggen, en kunnen consumenten weten wat ze eten.