Verstandig dat gaswinning in Groningen verder wordt beperkt

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op vrijdag 18 december 2015, 17:08.

Een vermindering van de gaswinning is nodig om veiligheid van de bewoners in Groningen te vergroten, en de schade aan hun woning te verminderen. Daarom vindt de Partij van de Arbeid het verstandig dat het kabinet de gaswinning dit gasjaar verder terugbrengt naar een niveau van maximaal 27 miljard m3. In de jaren erna wil het kabinet de winning verder terugbrengen naar 18-24 miljard m3. Hiermee volgt het kabinet de inzet van de PvdA voor een forse verdere reductie van de gaswinning in de toekomst.

Het is verstandig om meer stikstofstations in te zetten, dit biedt een goede kans om de afhankelijkheid van Groningen gas te reduceren: de PvdA heeft daartoe al begin 2013 een motie ingediend die ook is aangenomen door de Tweede Kamer. Het is goed dat deze motie nu eindelijk wordt uitgevoerd.

We hebben wel nog steeds grote zorgen over het herstel van de huidige schade, dat gaat gewoon niet snel genoeg. Duizenden Groningers zijn de dupe van decennia gaswinning. Heel Nederland heeft daarvan geprofiteerd, nu kunnen we Groningen niet laten zitten. We zijn 1 land en moeten dit samen oplossen. Ook willen we meer duidelijkheid over de uitkoopregeling: kwetsbare mensen die echt weg willen en vast zitten moeten geholpen kunnen worden.