Deze week in het Europees Parlement: VK in de EU, prioriteiten NAVO, uitstoot auto’s

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 22 februari 2016, 13:00.

De Europese Raad i van vorige week staat op woensdag op de agenda van de plenaire vergadering. Verder is er deze week een openbare hoorzitting over de uitstoot van auto's en een debat over wapenbezit. De leden bespreken ook de prioriteiten van de NAVO met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg i.

Het Britse referendum over het EU-lidmaatschap wordt op woensdag besproken tijdens de plenaire vergadering naar aanleiding van de EU-top donderdag 18 en vrijdag 19 februari. Na twee dagen van intensief overleg, hebben het Verenigd Koninkrijk en de andere lidstaten afgesproken dat als het land op 23 juni stemt om in de EU te blijven, het het recht heeft om uitkeringen voor migranten tijdelijk te beperken, gemakkelijker ongewenste regelgeving te blokkeren en niet te worden gediscrimineerd als niet eurozone-lidstaat.

De leden stemmen in de plenaire vergadering over maatregelen om werkzoekenden een betere toegang te bieden tot vacatures in het buitenland.

Op dinsdag houdt de milieucommissie een openbare hoorzitting over het testen van de uitstoot van voertuigen.

De leden van de commissie Interne markt bespreken op dinsdag de vuurwapenwetgeving in de EU. Het doel is om beter toezicht op vuurwapens te houden en een betere controle op de wapenverkoop.

Dinsdagavond ontmoeten de leden van de commissie Buitenlandse zaken en de subcommissie Veiligheid en defensie de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. De NAVO is gevraagd om een actieve rol te spelen bij de aanpak van de toestroom van vluchtelingen over de Middellandse Zee.

De leden stemmen ook over een voorstel om de hoeveelheid olijfolie die vrij van rechten uit Tunesië kan worden geïmporteerd, tijdelijk te verhogen. Zij zullen verder debatteren en stemmen over aanbevelingen voor gesprekken over een vrijhandelsovereenkomst met het land.

Volg @Europarl_NL opTwitter voor meet nieuws van het Europees Parlement.