Matchfixing in de sport moeten we met wortel en tak uitroeien

Met dank overgenomen van Tj.R. (Tjeerd) van Dekken i, gepubliceerd op donderdag 12 mei 2016, 11:37.

Matchfixing. Al eerder kwam boven water dat ons voetbal er mee besmet is en nu blijkt dat er in het Nederlandse tennis ook sprake is van het kopen van wedstrijden door gokkers. Het valt niet meer te ontkennen: matchfixing komt ook in Nederland voor en we moeten het hard aanpakken. Of je nu een balletje trapt op het amateurveld of enthousiast toeschouwer bent van een mooie pot tennis, iedereen moet kunnen genieten van mooie en eerlijke sport.

Matchfixing in het tennis komt veel vaker voor dan tot nu toe bekend was. Uit onderzoek van het AD komt naar voren dat de helft van hen wel eens is benaderd door matchfixers.

Ik heb de problematiek van matchfixing sinds de eerste signalen er van in Nederland structureel aan de orde gesteld. In mijn initiatiefnota deed ik meerdere voorstellen om het fixen van wedstrijden tegen te gaan en organiseerde ik een hoorzitting in de Kamer. We moeten ervoor zorgen dat er goede sancties en opsporingsmethodes komen, zodat we dit vreselijke fenomeen dat de sport bederft, de kop kunnen indrukken. Er moet echt prioriteit worden gegeven bij de minister van justitie om matchfixing, fraude, corruptie en witwasserij in de sport aan te pakken. Ook vandaag heb ik vragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de laatste berichten over matchfixing in Nederland.

Sport moet een feest zijn voor de ware liefhebbers en geen speelbal voor criminelen. De berichten over matchfixing in het tennis laten zien dat er nog een boel moet gebeuren. We rusten niet tot matchfixing met wortel en tak is uitgeroeid en iedereen kan genieten van eerlijke sport, vrij van omkoping en manipulatie.