Dijsselbloem: Europese Commissie treedt niet hard genoeg op tegen tekorten grote landen

vrijdag 3 juni 2016, 14:38

DEN HAAG (PDC i) - Minister Jeroen Dijsselbloem i (PvdA, Financiën) heeft stevige kritiek geuit op de Europese Commissie i. De bewindsman, tevens voorzitter van de eurogroep i, vindt dat de Commissie het Stabiliteits- en Groeipact i ondermijnt. Op die manier wordt de hardheid van de euro niet gegarandeerd, zegt Dijsselbloem in een interview met internationale kranten, waaronder de Volkskrant.

Eerder deze week had Commissievoorzitter Juncker i nog gesuggereerd dat het te hoge Franse tekort met de mantel der liefde zou worden bedekt en dat een besluit over sancties voor Madrid pas na de Spaanse verkiezingen zou worden genomen. Zo zou Juncker afgelopen dinsdag hebben gezegd dat Frankrijk extra tijd krijgt 'omdat het om Frankrijk gaat'.

Dijsselbloem: 'Als de Commissie het pact alleen maar strikt toepast bij kleine landen en dat nalaat bij grote, is dat dodelijk voor het vertrouwen in de eurozone'. Hij vervolgt: 'De lidstaten hebben de Commissie nodig als scheidsrechter om het pact te handhaven. Als je dan leest dat de Commissievoorzitter zegt dat voor Frankrijk de zaken wat anders liggen, is dat echt schadelijk voor de geloofwaardigheid van de Commissie.'

Juncker ontkent dat hij grote lidstaten voor zou trekken. Volgens Juncker verdraait Dijsselbloem de waarheid en gebruikt Frankrijk de flexibiliteit die het pact biedt.

Bron: de Volkskrant