En nu snel betaalbare huurwoningen bouwen

Met dank overgenomen van A.A. (Albert) de Vries i, gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2016, 12:37.

Iedereen moet een eigen woning kunnen vinden, én kunnen betalen. Nu de economie weer op volle toeren draait, is het de hoogste tijd om het bouwtempo van betaalbare woningen op te schroeven. Vandaag is er een doorbraak bereikt. Het kabinet gaat de bouw van sociale huurwoningen aanjagen.

Dat klinkt heel goed, maar nu wil ik daden zien: er moeten nu razendsnel woningen worden gebouwd voor de lage en middeninkomens die al te lang op een betaalbare woning wachten.

Voor iedereen een betaalbare woning, dat staat voor de PvdA centraal. Keer op keer heb ik het kabinet achter de vodden gezeten om samen met corporaties, gemeenten en bouwers een doorbraak te forceren. Om ze over de streep te trekken met stimuleringsmaatregelen. Om de wachttijden aan te pakken, en om het razendsnel groeiende aantal woningzoekenden te huisvesten. Maar bovenal om te zorgen dat huurders niet langer het overgrote deel van hun maandloon moeten besteden aan wonen.

De PvdA is de strijd tegen de schaarste aangegaan. De nieuwbouw van betaalbare woningen verkeert al tijden in een impasse, omdat gemeenten hun bouwgrond alleen verkopen als er veel aan te verdienen valt, en omdat woningcorporaties juist wachten tot de gemeentelijke gronden betaalbaarder worden. Investeerders kijken ondertussen de kat uit de boom. De markt levert kortom, geen oplossing.

Ik ben blij dat het kabinet daarom gehoor heeft gegeven aan mijn initiatief om de bouw van grote aantallen nieuwe betaalbare huurwoningen te stimuleren met een financiële impuls. Verhuurders die goedkope huurhuizen gaan bouwen, krijgen een forse belastingverlaging. Het belastingvoordeel loopt op in gebieden waar de schaarste het grootst is. Volgens het kabinet kunnen corporaties de komende jaren 250.000 betaalbare woningen creëren.

Dat is van groot belang voor mensen die al te lang wachten, met spoed een woning zoeken of die nu een veel te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan wonen. Ik verwacht dat deze stimulans aanleiding is voor corporaties, gemeenten en bouwindustrie om vaart te maken. En dat investeerders zich ook aangetrokken zullen voelen. Dus kabinet, gemeenten, corporaties en bouwers: aan de slag!