Kamer steunt voorstel PvdA en GroenLinks om belastingontwijking aan te pakken

Met dank overgenomen van V.A. (Ed) Groot i, gepubliceerd op dinsdag 11 oktober 2016, 19:04.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van de PvdA en GroenLinks voor een parlementaire ondervraging naar aanleiding van de grootschalige belastingontwijking en -ontduiking die door het schandaal rond de Panama Papers naar buiten kwam. Dat bleek vandaag tijdens de stemming over ons voorstel. Goed nieuws, want nu kunnen we een belangrijke stap zetten in onze strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking. Het voorstel van de PvdA en GroenLinks houdt in dat de Kamer trustkantoren, brievenbusmaatschappijen onder ede kan ondervragen. Dat geldt ook voor adviseurs die constructies bedenken waarmee rijke particulieren hun vermogen wegsluizen en belasting ontduiken.

En dat is nodig, want belastingontwijking moeten we hard bestrijden. Het ondermijnt het vertrouwen in onze samenleving. Want het valt niet uit te leggen dat grote bedrijven en vermogenden via allerlei fiscale constructies voorkomen dat zij een eerlijke bijdrage aan de maatschappij leveren, terwijl gewone belastingbetalers en kleine bedrijven wel gewoon keurig hun belasting betalen. Het is nu zaak om het kaf van het koren te scheiden en te kijken hoe we misstanden kunnen aanpakken. Gelukkig ziet een meerderheid van de Tweede Kamer dat nu ook in.

Het ondervragen van trustkantoren, brievenbusmaatschappijen en adviseurs is een belangrijke stap om veel van de fiscale constructies bloot te leggen die belastingontwijking legaal mogelijk maken. De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument van de Tweede Kamer. Het is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer tot haar beschikking heeft. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord. Daar gaan we nu, gesteund door een meerderheid van de Kamer, hard mee aan de slag.