Doeltreffend beheer van migratie: Commissieverslagen over de voortgang van de uitvoering van het partnerschapskader met derde landen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 18 oktober 2016.

De Commissie presenteert vandaag haar eerste verslag over de voortgang van de uitvoering van het partnerschapskader met derde landen: de nieuwe aanpak van de EU om migratie doeltreffender aan te pakken samen met de landen van herkomst en doorreis, begint vruchten af te werpen.

Vandaag presenteert de Commissie haar eerste verslag over de voortgang van de uitvoering van het partnerschapskader met derde landen om samen migratie doeltreffender aan te pakken. Vier maanden nadat de Commissie dit nieuwe kader presenteerde in het kader van de Europese migratieagenda en de Europese Raad van juni het steunde en opriep tot een snelle uitvoering ervan, begint de nieuwe aanpak van de EU van het partnerschap met landen van herkomst en doorreis vruchten af te werpen.

President Juncker i: "Europa moet meer doen aan de tragedie dat jaarlijkse duizenden migranten en vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken, op de vlucht voor armoede, oorlog en vervolging. Dat is de doelstelling van de aanpak van het nieuwe partnerschapskader dat we in juni hebben gelanceerd. Vandaag blijkt uit het eerste voortgangsverslag dat deze nieuwe aanpak werkt, in het belang van zowel de EU als de partnerlanden. Nu moeten wij onze inspanningen opvoeren en een duurzame verandering bewerkstelligen in de wijze waarop wij mobiliteit en migratie beheren met onze partners in Afrika en de nabuurschap."

Hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter Federica Mogherini i: "Migratie is een wereldwijd fenomeen dat gevolgen heeft voor ons intern beleid en onze externe betrekkingen, maar vooral gevolgen heeft voor het leven van miljoenen mensen. Het moet worden beheerd op een gecoördineerde, duurzame, menselijke manier, met gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat is exact wat het partnerschapskader waarmee we vier maanden geleden van start gingen, doet: het is een tweerichtingsproces op basis van gedeelde belangen en het gezamenlijke werk heeft al de eerste resultaten opgeleverd. De achterliggende oorzaken van migratie aanpakken, zorgen voor gepaste bescherming voor mensen die onderweg zijn, verminderen van het aantal irreguliere migratie en beter samenwerken op het vlak van terugkeer en overname, bestrijden van mensenhandelaars en -smokkelaars, zijn allemaal onderdelen van de gezamenlijke werkzaamheden die we met onze partners ontwikkelen."

Het partnerschapskader is een toekomstgerichte Europese benadering om de samenwerking met de landen van herkomst, doorreis en bestemming te verdiepen. Sinds juni hebben de EU-instellingen en de lidstaten, onder leiding van de hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter, samen aanzienlijke inspanningen geleverd om deze nieuwe aanpak te doen slagen. Om de onmiddellijke migratiedruk te verlichten werden oplossingen op korte termijn uitgedacht; om de achterliggende oorzaken van irreguliere migratie aan te pakken werd van start gegaan met diepgaande investeringen in vijf prioritaire landen: Niger, Nigeria, Senegal, Mali en Ethiopië. Dankzij de gecoördineerde actie van alle betrokken partijen, de EU en de lidstaten, begint het gezamenlijke werk vruchten af te werpen en tot tastbare resultaten te leiden.

De tussen de EU-instellingen en de lidstaten gecoördineerde aanpak die na de goedkeuring van de mededeling werd geactiveerd, heeft geleid tot een koerswijziging inzake de coördinatie en gezamenlijke strategische planning.

Een aantal EU-commissarissen en politieke leiders van lidstaten brachten bezoeken op hoog niveau aan prioritaire landen, daarbij ondersteund door technische missies van hoge ambtenaren van EU-instellingen en de lidstaten. Via deze bezoeken worden de prioriteiten van de EU en de partnerlanden duidelijker en is er een grotere bereidheid om samen te werken. Bovendien heeft de Commissie een aantal belangrijke initiatieven gepresenteerd zoals het externe investeringsplan om investeringen in Afrika en de nabuurschap van de EU aan te moedigen, en het voorstel voor een EU-kader voor hervestiging zodat personen die internationale bescherming nodig hebben, op ordelijke en veilige wijze naar Europa kunnen reizen.

In de prioritaire landen worden de eerste resultaten al zichtbaar. Niger heeft actie ondernomen om migrantensmokkel te bestrijden en een institutioneel kader op te zetten voor het beheer van de migratiedialoog met de EU en de lidstaten. Met Senegal en Mali wordt versterkte operationele samenwerking opgezet, met akkoorden over identificatiemissies in de komende weken. Aan operationele standaardprocedures met Mali wordt de laatste hand gelegd. Onderhandelingen over een overname-overeenkomst met Nigeria worden de komende dagen opgestart. Acties met andere partnerlanden worden voortgezet en in de komende maanden nog intensiever. De EU heeft haar steun via haar GVDB-missie opgevoerd, net als haar technische bijstand en financiële instrumenten, in het bijzonder het EU-trustfonds voor Afrika. In het kader van het EU-trustfonds voor Afrika werden contracten ter ondersteuning van als in het actieplan van Valletta bepaalde acties ondertekend ter waarde van ongeveer €400 miljoen. In Niger geeft de EU ondersteuning via het nieuwe plaatselijke kantoor van EUCAP Sahel Niger in Agadez, en door de achterliggende oorzaken van irreguliere migratie aan te pakken. In Nigeria heeft het EU-trustfonds voor Afrika projecten gemobiliseerd die specifieke aspecten van migratiebeheer aanpakken. In Senegal werden projecten voor het scheppen van banen voor jongeren goedgekeurd in het kader van het EU-trustfonds voor Afrika. Ook in Mali en Ethiopië werd een aantal projecten goedgekeurd.

In de komende maanden zal op extern gebied nog steeds gezamenlijk actie worden ondernomen, en zullen procedures en acties binnen de Europese Unie worden verbeterd. In cruciale derde landen zullen Europese migratieverbindingsofficieren worden gedetacheerd om het aanspreekpunt te zijn in EU-delegaties en er betrekkingen te onderhouden en samen te werken met onze partners en de nieuwe aanpak te ondersteunen. Identificatiemissies in de prioritaire landen zullen worden uitgevoerd samen met de lidstaten en de EU-agentschappen i, met name Europese grens- en kustwachtteams en EUROPOL, zullen op het terrein versterking krijgen. Specifieke projecten in het kader van het EU-trustfonds voor Afrika worden afgewerkt om belangrijke problemen in prioritaire landen aan te pakken. De Commissie heeft ook een besluit aangenomen om het EU-trustfonds voor Afrika nog te verhogen met € 500 miljoen uit de reserve van het Europees Ontwikkelingsfonds i om acties binnen het partnerschapskader te financieren.

Zoals bepaald in het stappenplan van Bratislava worden de vorderingen met deze nieuwe aanpak beoordeeld door de Europese Raad van december.

Achtergrond

Extern optreden is een cruciaal onderdeel van de algehele EU-strategie om de migratie te beheren zoals uiteengezet in de Europese migratieagenda. De factoren die migratiestromen op gang brengen, blijven aanwezig, en vergen een oplossing op lange termijn. De Europese Unie heeft met de top van Valletta in november 2015 een cruciale stap gezet. In juni 2016 stelde de Commissie een nieuw partnerschapskader met derde landen in het kader van de Europese migratieagenda voor. De Europese Raad van juni 2016 bekrachtigde het partnerschapskader en vroeg een snelle uitvoering ervan, om te beginnen met een beperkt aantal landen. In september werd in het stappenplan van Bratislava benadrukt dat het doel van dit proces moet zijn "dat de illegalemigratiestromen afnemen en de terugkeercijfers toenemen" en werd erop gewezen dat de Europese Raad in december de vooruitgang zou beoordelen.

Meer informatie

Eerste voortgangsverslag over het partnerschapskader met derde landen in het kader van de Europese migratieagenda

Bijlage 1 - Belangrijke kwesties en gebeurtenissen tot eind 2016

Bijlage 2 - Bezoeken op hoog niveau van de EU en de lidstaten in 2016

Bijlage 3 - Vooruitgang in prioritaire landen

Factsheet over Senegal: ACTIE EN VOORUITGANG IN HET KADER VAN HET PARTNERSCHAPSKADER VOOR MIGRATIE JUNI - OKTOBER 2016

Factsheet over Niger: ACTIE EN VOORUITGANG IN HET KADER VAN HET PARTNERSCHAPSKADER VOOR MIGRATIE JUNI - OKTOBER 2016

Factsheet over Nigeria: ACTIE EN VOORUITGANG IN HET KADER VAN HET PARTNERSCHAPSKADER VOOR MIGRATIE JUNI - OKTOBER 2016

Factsheet over Mali: ACTIE EN VOORUITGANG IN HET KADER VAN HET PARTNERSCHAPSKADER VOOR MIGRATIE JUNI - OKTOBER 2016

Factsheet over Ethiopie: ACTIE EN VOORUITGANG IN HET KADER VAN HET PARTNERSCHAPSKADER VOOR MIGRATIE JUNI - OKTOBER 2016

Factsheet over partnerschapskader voor migratie

Factsheet over Extern investeringsplan van de EU

Factsheet over Trustfonds voor Afrika

Mededeling over een nieuw partnerschapskader van 7 juni

Conclusies van de Europese Raad van 28 juni

Europese migratieagenda

IP/16/3473

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


1.

Relevante EU dossiers