Winstuitkering zorgverzekeraars verboden

Met dank overgenomen van L.Th. (Lea) Bouwmeester i, gepubliceerd op woensdag 25 januari 2017.

Zorgverzekeraars hebben maar één taak: het regelen en betalen van goede zorg. Dat doen ze met ons premiegeld. Ik wil niet dat dit geld ooit als winst kan worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Daarom heb ik, samen met SP en CDA, een wetsvoorstel gemaakt waarin winstuitkering van zorgverzekeraars worden verboden.

Zorgverzekeraars zijn in 2006 private organisaties geworden. De PvdA was daar destijds tegenstander van. Maar nu zorgverzekeraars de taak hebben om ons premiegeld te beheren, moet dat ook met een publieke moraal worden uitgevoerd. Dat betekent dat als zorgverzekeraars geld overhouden het niet in de zakken van aandeelhouders mag verdwijnen. In de wet die ik heb gemaakt wordt een verbod geregeld op het uitkeren van winst. Als een zorgverzekeraar zich hier niet aan houdt, krijgt deze een boete die net zo hoog is als de uitgekeerde winst.

Daarmee regelen we dat iedere euro van zorgverzekeraars wordt gebruikt om de zorg ook echt beter te maken. Het geld wat zorgverzekeraars in kas hebben mag namelijk maar voor drie dingen worden gebruikt: het verlagen van de zorgpremie, investeringen in betere zorg en investeringen in innovaties. Zo zorgen we ervoor dat zorgverzekeraars ook echt doen wat ze moeten doen. Dat is goed voor ons alle premiebetalers, wij allemaal.