De toekomst van de EU: het Parlement geeft burgers het woord - EU monitor

EU monitor
Zondag 12 juli 2020
kalender

De toekomst van de EU: het Parlement geeft burgers het woord

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 20 maart 2017, 17:31.

Het Verdrag van Rome i maakte zestig jaar geleden de weg vrij voor economische integratie en duurzame vrede op ons continent en leidde tot de huidige Europese Unie i van meer dan 500 miljoen burgers. De afgelopen weken heeft het Parlement stilgestaan bij de geboekte vooruitgang en de toekomst. De EP-leden i willen ook horen hoe de burgers dit zien. Mensen uit heel Europa zijn uitgenodigd om op 21 maart de rol van EP-lid op zich te nemen en hun visie op de EU te geven. Volg het debat online.

Een groep van 751 EU-burgers zal de plenaire vergaderzaal in Brussel vullen om te bespreken wat in de EU goed gaat en wat niet, en hoe de EU zou moeten evolueren. Kwesties waarover zal worden gesproken zijn jeugdwerkloosheid, globalisering, veiligheid, klimaatverandering en de EU na de Brexit.

De conferentie Het Parlement van de burgers, wordt geopend door EP-voorzitter i Antonio Tajani i en gemodereerd door ondervoorzitter Mairead McGuinness. Andere leden nemen ook deel aan het gesprek met de burgers.

"Het debat over de toekomst van Europa is voor de burgers en door de burgers. Het Europees Parlement, de enige rechtstreeks verkozen instelling, zal 751 Europeanen ontvangen die met elkaar in gesprek willen gaan en hun ideeën over onze gezamenlijke toekomst naar voren willen brengen. Ons huis is altijd hun huis," zei EP-Voorzitter Tajani aan de vooravond van het debat.

Deel van een grotere gesprek

Het Parlement van de burgers is een belangrijk onderdeel van een reeks politieke gebeurtenissen met als doel na te denken over wat het verenigd Europa de afgelopen zestig jaar heeft bereikt.

De leden gaven hun eerste bijdrage aan het debat, toen ze in februari drie verslagen aannamen over de toekomst van Europa. Begin maart besprak het Parlement het Witboek van de Commissie waarin vijf scenario's voor de EU werden geschetst. Aan het einde van de week komen de regeringsleiders in Rome bijeen om de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome te vieren en de toekomst van de EU te bespreken.

Volg dinsdag het Parlement van de burgers live vanaf 15.00 uur en doe mee op sociale media met hashtag #EU60.

REF. : 20170314STO66703

Bijgewerkt op: ( 20-03-2017 - 17:34)