Ruim 1 300 masterstudenten krijgen in 2017 een Erasmus Mundusbeurs

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 5 mei 2017.

1 345 studenten uit de hele wereld hebben onlangs het goede nieuws gekregen dat zij een beurs van de Europese Unie krijgen om dit najaar te beginnen met een studie voor een Erasmus Mundus Joint Master Degree.

Deze beurzen dekken alle kosten van de studieprogramma's die zij aan twee of meer hogeronderwijsinstellingen zullen volgen om een gemeenschappelijk of dubbel masterdiploma te behalen. Meeste programma's de afgelopen twee jaar.

De 100 Erasmus Mundus Joint Master Degree-programma's waarvoor EU-beurzen beschikbaar zijn in 2017, hebben betrekking op een grote verscheidenheid aan onderwerpen, van astrofysica en nanotechnologie tot cartografie en sportethiek. Dit jaar zijn beurzen toegekend aan studenten uit alle zes continenten, met als top vijf Brazilië (79), India (63), Iran (59), Bangladesh (58) en Mexico (49) wat het uitzenden van deelnemers betreft.

Tibor Navracsics i, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, zei er het volgende over: "De Erasmus Mundus Joint Master Degrees zijn een geweldig voorbeeld van hoe universiteiten grensoverschrijdend met elkaar samenwerken om geïntegreerde , vernieuwende programma's van hoge kwaliteit aan te bieden. Nu we het dertigjarig bestaan van Erasmus vieren, is het inspirerend te zien hoe dit EU-financieringsprogramma universiteiten, studenten en medewerkers heeft geholpen een internationale blik te ontwikkelen. Daarom zijn we heel blij dat we in 2017 meer dan 1 300 beurzen kunnen aanbieden aan studenten uit de hele wereld. Binnen twee jaar zullen zij afstuderen met specifieke kennis en beroepsvaardigheden om hun carrière een goede start of een nieuwe impuls te geven."

Minstens 75 % van de beurzen is bedoeld voor studenten uit partnerlanden, en er zijn extra beurzen voor bepaalde regio's in de wereld waar het hoger onderwijs een prioriteit voor de EU-samenwerking is. De overige 25 % is bestemd voor studenten uit de EU en andere programmalanden.[1]

De onlangs geselecteerde studenten kunnen ook profiteren van het lidmaatschap van de Erasmus Mundus Student and Alumni Association, een netwerk dat de studenten voor, tijdens en na hun studie ondersteunt.

Elk masterprogramma biedt tevens EU-subsidies om gastacademici uit te nodigen om als docent of onderzoeker bij te dragen aan het programma.

Deze zomer worden zo'n 40 nieuwe masterprogramma's aan de catalogus van Erasmus Mundus toegevoegd, waardoor in de volgende selectieronde een nog breder programma- aanbod beschikbaar zal zijn voor beursaanvragen. Deze aanvraagperiode - voor studenten die in het najaar van 2018 met een studieprogramma willen beginnen - loopt van oktober 2017 tot en met januari 2018.

Achtergrond

Erasmus Mundus Joint Master Degrees zijn volledig geïntegreerde studieprogramma's die worden aangeboden door een consortium van ten minste drie hogeronderwijsinstellingen, hoewel de meeste groter zijn. De 100 programma's waarvoor in 2017 studenten zijn geselecteerd, worden aangeboden door 513 instellingen. Bij bijna een derde van de programma's zijn instellingen uit partnerlanden in alle zes continenten betrokken.

Alle studenten studeren aan minstens twee van de betrokken hogeronderwijsinstellingen. Het traject dat studenten tijdens hun masteropleiding volgen - de zogeheten mobiliteitsroute - is een uniek kenmerk van Erasmus Mundus en illustreert dat de opleiding volledig geïntegreerd is en door het gehele consortium wordt verzorgd.

De Erasmus Mundus Joint Master Degrees zijn in 2004 geïntroduceerd en maken sinds 2014 deel uit van Erasmus+, het huidige EU-programma voor onderwijs, beroepsopleiding, jongeren en sport. In dat jaar werden nog maar 140 studenten geselecteer voor 19 programma's. Sindsdien hebben meer dan 21 000 studenten geprofiteerd van een Erasmus Mundusbeurs voor een masteropleiding.

In 2017 bestaat Erasmus dertig jaar: wat begon als een mobiliteitsregeling voor het hoger onderwijs is inmiddels uitgegroeid tot een breed programma voor studenten, scholieren, vrijwilligers, leerlingen, leerkrachten, jeugdwerkers en sporters, alsmede onderwijsinstellingen en andere organisaties op het gebied van onderwijs, beroepsopleiding, jongeren en sport. Meer informatie over de projecten en programma's die Erasmus+ ondersteunt vindt u hier.

Meer informatie

Erasmus Mundus

Bijlage: Toegekende Erasmus Mundusbeurzen per land

[1] De 33 programmalanden zijn de 28 EU-lidstaten plus vijf andere landen die tegen betaling deelnemen aan Erasmus+: IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Turkije. Alle andere landen zijn partnerlanden.

IP/17/1207

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail