Raad Concurrentievermogen, 30/11 - 01/12/2017 - Voornaamste agendapunten, 01/12/2017

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 1 december 2017, 20:31.

Videobeelden van de  iRaad Concurrentievermogen (Interne Markt en Industrie), op 30 november 2017 in Brussel

Livestreaming

Livestreaming

30 november

10:05 Openbare zitting

15:00 Openbare zitting

17:00 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Livestreaming

Livestreaming

1 december

10:00 Openbare zitting

14:30 Openbare zitting

17:15 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Eén digitale toegangspoort die zal dienen als "onestopshop" voor EU-burgers en -bedrijven

Voornaamste agendapunten, 01/12/2017

Ruimtevaart­programma's van de EU

De Raad zal spreken over verdere stappen voor de EU-ruimtevaart­programma's en zal worden gevraagd conclusies over de tussentijdse evaluatie van het Copernicus-programma aan te nemen.

Onderzoek en innovatie

De Raad zal bespreken welke mogelijke oplossingen voor wereldwijde uitdagingen moeten worden opgenomen in het volgende meerjarig kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie, de opvolger van Horizon 2020i het huidige programma.

Hij zal worden gevraagd ontwerpconclusies aan te nemen met als titel "Van de tussentijdse evaluatie van Horizon 2020 naar het negende kaderprogramma".

Voornaamste resultaten, 30/11/2017

Eén digitale toegangspoort

De Raad heeft zijn standpunt (algemene oriëntatie) vastgesteld ten aanzien van het opzetten van één digitale toegangspoort die burgers en bedrijven onlinetoegang zal bieden tot informatie, procedures, en bijstands- en probleemoplossings­diensten.

Wij moeten het voor onze burgers en bedrijven eenvoudiger maken de informatie te vinden die zij nodig hebben, ongeacht waar in de EU zij wonen, werken of zaken doen. Daar kan eenvoudig voor worden gezorgd door het opzetten van een online-onestopshop, en dat was voor het Estse voorzitterschap een prioriteit. Het is een nieuwe mijlpaal in de digitalisering van overheidsdiensten in grens­overschrijdende situaties, en een verdere stap naar een digitaal Europa.

Kadri Simson, minister van Economische Zaken en Infrastructuur van Estland

Eén digitale toegangspoort: Raad wil toegang tot informatie en diensten eenvoudiger maken (persmededeling, 30/11/2017)

Industriële strategie van de EU

De ministers hebben uitvoerig gesproken over de toekomst van het industriebeleid van de EU op basis van een verslag van het voorzitterschap en de regelmatige "concurrentievermogencheck-up" inzake de langetermijndoelstellingen voor het industriebeleid.

Zij kregen voor het debat gezelschap van een gastspreker van de koepelorganisatie "#Industry4Europe", die de belangen van een groot aantal industrie­organisaties in de EU behartigt.

De ministers namen ook conclusies van de Raad aan waarin nogmaals werd gepleit voor een toekomstgerichte strategie voor het industriebeleid, met het vizier op 2030 en daarna.

Een hernieuwde strategie voor het industriebeleid van de EU: Raad neemt conclusies aan (persmededeling 30/11/2017)

Informatie over de zitting

Raad Concurrentie­vermogen over interne markt en industrie (30 november) en over onderzoek en ruimtevaart (1 december)

Zitting nr. 3580

Brussel

30/11/2017

Vooraf (documenten)

Indicatief programma

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Voorlopige agenda, Raad Concurrentievermogen, 30 november - 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Concurrentie­vermogen, 30 november - 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Lijst van A-punten, niet-wetgevings­werkzaamheden, Raad Concurrentie­vermogen, 30 november - 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Lijst van A-punten, niet-wetgevings­werkzaamheden, addendum 1, Raad Concurrentievermogen, 30 november - 1 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en


1.

Relevante EU dossiers