Nieuwe zetelverdeling Europees Parlement na Brexit

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 31 januari 2020.

Met ingang van 1 februari verandert het aantal en de verdeling van de zetels in het Europees als gevolg van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU i.

Vanaf 1 februari heeft het Europees Parlement i 705 zetels, dit waren er 751 vóór de Brexit.

Van de 73 Britse zetels zijn er 27 herverdeeld over andere EU-landen, terwijl de resterende 46 zetels in reserve worden gehouden voor mogelijke toekomstige uitbreidingen van de EU.

Wie zijn de nieuwe leden van het Europees Parlement?

Alle nieuwe leden van het Europees Parlement zijn gekozen bij de Europese verkiezingen van mei 2019.

Afhankelijk van de nationale regels zijn sommige namen al bevestigd, terwijl andere nog in behandeling zijn. U kunt alle huidige leden van het Europees Parlement vinden op de speciale webpagina van het Europees Parlement.

Verdeling van de zetels: geen verliezers

De herverdeling van de zetels zorgt ervoor dat geen enkel EU-land zetels kwijtraakt. Een aantal EU landen krijgt er zetels bij om de ondervertegenwoordiging ten gevolge van demografische veranderingen te corrigeren.

De nieuwe verdeling houdt rekening met de omvang van de bevolking van de lidstaten en met de noodzaak van een minimale vertegenwoordiging van de Europese burgers in de kleinere lidstaten.

Dit principe van "degressieve proportionaliteit" betekent dat kleinere landen minder leden van het Europees Parlement hebben dan grotere landen, maar ook dat EP-leden uit een groter land meer mensen vertegenwoordigen dan hun tegenhangers uit kleinere landen.