EP-leden keuren kandidatuur directeur Europese Bankenautoriteit goed

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 8 juli 2020, 8:00.

Het Europees Parlement i heeft woensdag de voordracht van François-Louis Michaud voor de functie van directeur van de Europese Bankenautoriteit i goedgekeurd

De heer Michaud, die werd voorgedragen door de raad van toezicht van de Europese Bankenautoriteit (EBA), werd met 343 stemmen voor en 296 stemmen tegen, bij 56 onthoudingen, goedgekeurd. Hij was de tweede kandidaat die dit jaar voor de functie was voorgedragen, nadat de kandidatuur van Gerry Cross in januari door het EP was geblokkeerd.

Na afloop van een hoorzitting op 3 juli in de EP-commissie economische en monetaire zaken i (ECON) werd de kandidatuur van de heer Michaud nipt door de ECON-leden afgewezen. De plenaire vergadering heeft die beslissing echter ongedaan gemaakt.

Achtergrond

De directeur van de EBA is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur.

De EBA is een van de drie autoriteiten die zijn opgericht in de nasleep van de financiële en bankencrisis van 2007-2008. Samen met de Europese Autoriteit voor effecten en markten i en de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen i vormen de drie waakhonden het alarmsysteem van de EU i in geval van buitensporige risico's of onregelmatigheden met betrekking tot financiële diensten.

De EBA was op zoek naar een directeur na het vertrek van Adam Farkas, die de EBA in januari verliet om zich aan te sluiten bij de lobbygroep Association for Financial Markets in Europe, de Europese belangenorganisatie van de financiële sector. De leden van het Europees Parlement hebben hun ongenoegen geuit over zijn vertrek naar een direct belanghebbende lobbyorganisatie, zonder wachttijd.