Informele videoconferentie van de ministers van Milieu, 18 maart 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 18 maart 2021, 19:30.

Voornaamste resultaten

EU-strategie voor aanpassing aan klimaat­verandering

De ministers begonnen met een bespreking van de EU‑strategie voor aanpassing aan de klimaat­verandering. Volgens de lange­termijn­visie van de strategie moet de EU in 2050 een klimaat­veerkrachtige samen­leving zijn, die volledig is aangepast aan de onvermijdelijke gevolgen van klimaat­verandering. De richtsnoeren van de ministers zullen worden opgenomen in de ontwerp­conclusies van de Raad.

Videobeelden van het openbare debat

Mededeling van de Commissie over een nieuwe EU‑strategie voor aanpassing aan de klimaat­verandering (+ ADD1‑2)

Mededeling van de Commissie over "Een ambitieuzere klimaatdoelstelling voor Europa voor 2030" (+ ADD1‑4)

Klimaatverandering: wat onderneemt de EU? (achtergrond­informatie)

Europese klimaatwet

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de stand van de onder­handelingen tussen het Europees Parlement en de Raad over de Europese klimaatwet.

De Europese klimaatwet moet de doel­stelling van een klimaat­neutrale EU in 2050 in wetgeving vastleggen. Op 17 december bereikten de milieu­ministers een akkoord over hun standpunt ("algemene oriëntatie") over het Commissie­voorstel voor een Europese klimaat­wet, met onder meer een nieuwe EU‑doelstelling om de broeikasgas­emissies in 2030 met ten minste 55% te hebben terug­gebracht, zoals de Europese Raad op 11 december heeft afgesproken. De algemene oriëntatie vormt het onderhandelings­mandaat van de Raad in de trialoog­vergaderingen met het Parlement.

Er zijn tot nu toe 4 trialoog­vergaderingen geweest om tot een politiek akkoord te komen. Een 5e trialoog wordt voorbereid.

João Pedro Matos Fernandes, Portugese minister van Milieu en Klimaatactie

Vandaag heb ik met mijn collega-milieuministers gesproken over de onder­handelingen met het Europees Parlement over de Europese klimaatwet. We zijn enorm opgeschoten, maar er staan nog veel punten open. Onze onder­handelings­strategie is dat er geen akkoord is, zolang we niet over alles akkoord zijn. De Europese klimaatwet heeft de absolute prioriteit van het Portugese voorzitter­schap en we willen zo spoedig mogelijk tot een akkoord met het Parlement te komen. Er is geen tijd te verliezen: de EU is vastbesloten om in 2050 klimaat­neutraal te zijn, en de Europese klimaat-wet is een cruciale eerste stap.

João Pedro Matos Fernandes, Portugese minister van Milieu en Klimaatactie

Videobeelden van het openbare debat

Persmededeling over het Raadsstandpunt over de Europese klimaatwet

Vergroening van het Europees Semester

De ministers spraken over de rol van de faciliteit voor herstel- en veerkracht bij de vergroening van het Europees Semester. Het Europees Semester is een essentieel instrument voor de coördinatie van het economisch beleid in de EU, terwijl de faciliteit voor herstel- en veerkracht een van de belangrijkste instrumenten voor het Europese herstel na de COVID‑19-pandemie is, en de groene en de digitale transitie moet ondersteunen. De ministers bespraken hoe deze 2 instrumenten elkaar kunnen aanvullen.

Videobeelden van het openbare debat

Herstelplan voor Europa (achtergrondinformatie)

Vergroening van het Europees Semester (achter­grond­informatie)

Batterijen en afgedankte batterijen

De ministers hielden een oriënterend debat over een wet­gevings­voorstel over batterijen en afgedankte batterijen. Batterijen zijn een belangrijk onderdeel van de transitie naar schone energie. Het voorstel is erop gericht de schadelijke effecten van batterijen te beperken in alle fasen: van de aanschaf van grond­stoffen tot de productie, het gebruik, de recycling en verwijdering. Het brengt de huidige wetgeving op één lijn met de Europese Green Deal, bevordert de circulaire economie en beoogt de gezond­heid en het milieu zo goed mogelijk beschermen. Met een reeks gemeenschappelijke en duidelijke regels kunnen de verschillen op de interne batterijen­markt worden aangepakt en ontstaat er een gelijk speelveld. De gesprekken hierover worden meegenomen bij de voorbereiding van het standpunt van de Raad.

Videobeelden van het openbare debat

Voorstel van de Commissie voor een verordening inzake batterijen en afgedankte batterijen (+ ADD 1)

Andere kwesties

Het 8e milieu­actie­programma (MAP) werd besproken, dat tot 2030 als overkoepelende leidraad voor het Europese milieu­beleid zal fungeren. Het Coreper keurde op 17 maart een mandaat goed dat als Raads­standpunt dient om met het Parlement over het 8e MAP te gaan onderhandelen.

Het voorzitterschap informeerde de ministers over de goedkeuring (op 12 maart) van de conclusies van de Raad over een strategie voor duurzame chemische stoffen: tijd voor resultaten. Hierin wordt de Commissie gevraagd de maatregelen ervan zo snel mogelijk uit te voeren. Het gaat onder meer om wijzigingen om de EU‑chemische­stoffen­wetgeving te stroomlijnen, het vervangen en beperken van zorg­wekkende stoffen en te zorgen dat schadelijkste stoffen voor niet-essentiële maat­schappelijke toepassingen geleidelijk verdwijnen.

De Commissie en het voorzitterschap praatten de ministers bij over de 5e Milieu­vergadering van de Verenigde Naties (UNEA-5), in Nairobi op 22‑23 februari 2021.

De Commissie lichtte toe hoe het staat met de voorbereiding van de EU-bosstrategie.

Ook gaf de Commissie uitleg bij haar onlangs aangenomen mededeling over de toetsing van het handels­beleid, waarin duurzaam­heid voor het eerst centraal staat.

Persmededeling over het 8e milieuactieprogramma

Persmededeling over de Raadsconclusies over EU‑strategie voor duurzame chemische stoffen

Nieuwe EU-bosstrategie

Mededeling van de Commissie Toetsing van het handelsbeleid - Een open, duurzaam en assertief EU‑handelsbeleid

Videobeelden van de ochtendsessie

Videobeelden van het openbare debat

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-ENVI-180321

Brussel

18 maart 2021

09:30

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Europees Semester en rol van faciliteit voor herstel en veerkracht (achtergrondnota voorzitterschap) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Batterijen en afgedankte batterijen (herziene achtergrond­nota voorzitterschap) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

5e bijeenkomst Milieu­vergadering van de VN (informatie voorzitterschap en Commissie) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

EU-bosstrategie (informatieve nota Commissie) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers